Tuesday, July 31, 2012

(Eksklusif)Konvensyen Bidadari Dunia 2012 - Fesyen Yes Or Not




 ''we have to be modest..tudung shud be more labuh,baju be more longgar,simple,comfortable n cover ur aurat..dun be the victim of fashion..''

let's we think about this.

Monday, July 30, 2012

Funny when...

Funny how long it tales to serve ALLAH for an hour, but quickly a team plays 60 minutes of basketball.

Funny how $100 ''looks'' so big when taken to mosque, but small when taken to the mall.

Funny how long a couple of hours spent at the mosque seem, but how short they are when watching a movie.

Funny how people can't think of anything to say when they pray, but don't have difficulty thinking of things to talk about to a friend.

Funny how people get thrilled when cricket game goes into one day series, but complain when ''khutba'' is longer than the regular time.

Funny how hard it is to read a chapter in Quran, but how easy it is to read 100 pages of a best selling novel OR magazine.

Funny how people want to get a front seat at any game or concert, but scramble to sit in the back at mosque.

Funny how people need 2 0r 3 weeks advance notice to fit a Muslim event into their schedule, but can adjust their schedule for other events at the last moment.

Funny how people believe what the newspapers says, but question what the Quran says !!

Funny how everyone wants to go to heaven provided they do not have to believe, think say or do anything.

But more funny is....

How you can send a thousand 'jokes' through e-mail and they spread like wildfire, but when you start sending messages regarding Allah, people think twice about sharing.

saat ia dilafazkan

Kita kena ingat, cinta bukan pada ‘couple’,


Cinta juga bukan pada ‘I love you’, 



Cinta tak terletak pada ‘I miss you’...dan..



Cinta bukan pada ‘can I touch you?’ kerana itu 



semua cinta nafsu semata-mata....

Bicara cinta suci itu akan terucap saat lafaz IJABKABUL dilafazkan. Ketika itulah TUJUAN CINTA....♥




Good women are for good men


cliche when we heard this quotes.

Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur’:26)

Khusyuk ke doa yang kita baca?

Kita ikhtiar dengan cara ini. Insyaallah jika diizin Allah S.W.T



Credit to  page  : pakar cinta

BEZA LELAKI & PEREMPUAN....


Perempuan...
senang dipujuk tapi susah memujuk,

senang moody tapi susah mengamuk,
senang jatuh hati tapi susah nak mencintai,
senang menangis tapi susah derita,
senang dimengerti tapi susah difahami.

Lelaki...
susah untuk difahami tapi senang memahami,
susah untuk menyayangi tapi mudah mencintai,
susah untuk memarahi tapi mudah menegur,
susah untuk setia tapi mudah bertahan,
susah untuk menangis tapi mudah tersentuh.

....yang sama hanya EGO...

Sunday, July 15, 2012

Jika mahu berubah....

''RAMADHAN hampir tiba...lebih kurang dalam 6 hari lagi..PESAN saya,kepada kawan2 yang mungkin ada terdetik di hati ingin melakukan perubahan diri..berhijrah kepada keadaan lebih baik contohnya dari segi pemakaian, sikap dan sebagainya,apa kata cuba bermula pada Ramadhan ni..antara hikmahnya kita boleh ambil keberkatan Ramadhan dan antara lain jugak, orang takkan pelik sangat tengok kita nak berubah sbb melihatkan kepada usaha kita untuk lebih menghormati bulan yang penuh kemuliaan ini..pesan ini juga kepada diri saya sendiri..nak baik, tak boleh sorang-sorang..berjemaah itu lebih baik..wallahu'alam..jom try amalkan.''

(Facebook Nur Farahin Nordin, 2012)

Saya sedar akan itu semua, insyaallah saya akan cuba. 

''Kenapa hari ini saya rasa malu? T-shirt saya pakai pendek, ketat atau singkat? ''

''Tidak ! ''

'' Sudah tu? Kenapa rasa malu? ''

'' Saya malu nak berjalan melalui mereka, ramai sangat kaum lelaki di sana. Saya tengok ke arah kaki. Saya hanya memakai selipar yang tidak bersarung kakinya. ''

'' Ya Allah ! Saya sedar semua itu. Bila saya nak mengubah semuanya? ''

'' Niat saya ikhlas, saya cuba untuk menjadi solehan sebagaimana mereka yang saya jadikan pedoman. ''

'' Ya Allah, permudahkan segala urusanku. ''

'' Saya lihat sesuatu yang  membuatkan hati saya terdetik. Dia berubah. Tudungnya labuh. bajunya Labuh hingga ke lutut.''

'' Baju koleksi saya banyak yang singkat, ketat dan sendat."

'' Perasaan sayang masih ada, baju tu masih cantik. Baru lagi. "

'' Insyaallah saya akan pakainya di rumah sahaja."

'' Saya akan cuba menjadi muslimah sejati."

'' Ya Allah ! Kau peliharakanlah akhlakku. Kau lembutkanlah hatiku. Kau Permudahkan segala urusanku. Aku bermohon kepadamu Ya Allah."

Saturday, July 14, 2012

Kuasa wali?


randomly copy this picture.
I wish my father will become to be my 'wali'
By the way, he's gone before it

miss my papa always.
Al-fatihah

Tuesday, July 10, 2012

1 Murid, 1 Sukan -Senamrobik Serentas 1 Malaysia

Event?


Pembesar at SKJ2

 Teachers

Instructor 

Beloved students


p/s : I'm proud to be a teacher Nina ^___^

Monday, July 9, 2012

Apa warna mata anda?

Apa ye warna mata anda?
hari ini saya dan kawan-kawan berbual pasal mata masing-masing.
" Eh ! mata kau warna coklat"
Eh ! mata kau warna hitam pekat"
So, How about you?

Biru, jenis melanin yang hadir ialah eumelanin. Paling kerap wujud di Eropah Utara dan Eropah tengah serta Eropah Selatan dan Asia Tengah seperti Afghanistan. Mata biru cukup umum di eropa, terutama mereka yang lahir di Jerman, Belanda, Islandia, Austria, Swedia, Norwegia, Denmark, Finlandia, dan Estonia. Alasan di balik ini berwarna mata adalah rendahnya jumlah melanin dalam iris stroma. Di Asia Tengah dan Timur Tengah, mata biru sangat jarang.

 
Coklat (kelihatan seperti hitam) adalah warna paling dominan di banyak bahagian dunia terutamanya di Asia Timur, Asia Tenggara, Afrika, Amerika Selatan dan Timur Tengah. Turut dikenali sebagai honey eyes dan sering disalah tafsir sebagai amber. Warna mata ini adalah warna mata yang paling umum di dunia. Ini di akibat hadirnya jumlah besar melanin (eumelanin) dalam stroma iris. Amber didefinisikan sebagai warna kuning keemasan dan warna coklat muda / warna tembaga. Alasan di balik mata Amber adalah pengendapan 'lipochrome', pigmen kuning, di iris. Ini adalah warna mata yang sangat langka dan juga dikenal sebagai 'mata serigala', karena warna mata kuning sangat umum di serigala.

Kelabu pula, jumlah melanin yang lebih rendah berbanding mata biru. Paling kerap ditemui di Rusia, Sweden, Finland dan sebahagian kecil India.

Hijau adalah warna hazel yang kaya dengan hijau cerah dan coklat di tengah. Jumlah melanin rendah sehingga sederhana. Paling kerap ditemui di Eropah Utara dan Tengah.

Hazel adalah campuran coklat dan hijau atau kelabu dan coklat keemasan. Paling kerap ditemui di Eropah, Timur Tengah, Amerika, Asia Tengah dan sebahagian Asia Selatan.
Merah adalah mata albino. Jumlah melanin yang amat rendah, menyebabkan salur darah pada mata lebih jelas kelihatan.


| Info dari : masyarakat.dunyahalal ; hasanhusaini |




I'm single

Saturday, July 7, 2012

Istikharah Cinta

Let's watching this movie
credit to PIM (Persatuan Intelektual Mualim)
We done for this job !

Wednesday, July 4, 2012

" Angah Rindu Papa"

"Ya Allah Ya Tuhanku.Tempatkanlah papaku dalam golongan orang-orang yang beriman. Ampunkanlah segala dosanya Ya Allah. Aku memohon kepadamu Ya Allah, kerana kau Maha Penampun, lagi Maha Mengetahui baik dan buruk. Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah kesihatan yang baik buat seluruh ahli keluargaku, permudahkanlah segala urusanku. "

Selesai menunaikan solat maghrib hari ni, ingatanku menjengah seketika detik bersama arwah papa, 
'Seriously, angah rindu sangat dekat papa.'

Air mata angah mudah sangat mengalir, teresak-esak angah menangis lepas menunaikan solat maghrib tadi
tapi angah tahu, papa tak boleh kembali
biasalah bila angah teringat dekat papa mesti air mata ni mudah sangat menangis
Angah tahu angah sentiasa kuat
tapi kadang-kadang sukar nak kawal perasaan sedih yang hadir dalam diri ini
Air mata yang menitis ni memang sukar nak kawal juga
Sebab bila perasaan sedih, hiba, sayu bercampur 
mengalirlah wahai air mata
begiru mudah sekali menitis
lama-lama makin laju
Ya, angah terus bangun dan terus basuh muka
kemudian, angah ambil air sembahyang
angah solat isyak terus
moga-moga perasaan angah tenang
Alhamdulillah, selepas solat isyak, angah kembali tenang
papa akan sentiasa dalam ingatan angah
sampai bila-bila
selagi hayat angah dikandung badan.

Al-fatihah buatmu papa
Angah sentiasa doakan papa di sana.
alam yang kekal abadi.




Salam nisfu syaaban

Assalamualikum semua teman yang beragama islam
Sebelum maghrib tadi sempatkan kita membaca doa akhir tahun?
dan kita juga boleh membaca doa awal tahun selepas menunaikan solat maghrib tadi

Selain itu, apa yang boleh diamalkan sewaktu malam nisfu syaaban ni adalah dengan membaca surah yasin 

marilah kita membuka lembaran baru pada tahun baru hijriah ini ^___^
Insyaallah, berubahlah ke arah kebaikan.
ikhlaskan hati, nescaya Allah akan memberi jalan buatmu.


Tuesday, July 3, 2012

Let's watching this video ^___^

They are really sweet together
Hope till jannah

Video pre wedding. Saksikanlah.


ini majlis bertunang irma+redza


majlis pernikahan irma+redza

Monday, July 2, 2012

Malam Inspirasi Kesenian 2012

JOM KE SANA ESOK MALAM ! 
macam-macam ada ^____^

Panorama Ciptaan Yang maha Kuasa

Sungguh menakjubkan apabila panorama yang indah

Ada sedikit panorama yang saya jumpa kat page, blog, facebook...macam-macam la




Cerita Cikgu Internship 1 - Satu Murid, 1 Sayur

Tarikh : 2 Julai 2012
Masa : 9.00 pagi - 10.15 pagi
Tempat : Pra Sekolah SK Jelawat 2

Erm...Eh ! Semua tentang satu
Macam-macam program yang dijalankan semua menggunakan tentang 1 Malaysia
kenan oleh cogan kata tersebut
Apa2 program mesti nak melibatkan tema tersebut
Inilah hasilnya

" Satu Murid, Satu Sayur "

Idea yang diadaptasi oleh Ainur and Izam Iznan
Guru Internship Pra Sekolah
Sekolah Kebangsaan Jelawat 2, Bachok.

In actions

| Preparation |

| Pra Murabbi and Pra Mudarris |

| Speech from president |

| Cikgu Izam with students Pra Murabbi |

| Show you how to do it |

| Let me help you gurlz |

| Siram polybag masing-masing - Pra Murabbi |

| Siram polybag masing-masing - Pra Muddaris |


| What is that? Finally, boleh lihat apa yang mereka lakukan |

Sunday, July 1, 2012

Resepsi Irma+Redza

Official by them
Ha ! Sape2 nak buat majlis boleh je order kat The Kliker 
Seriously gambar pun banyak yang cantik ^___^

Kalau nak terjah website The Kliker pun boleh
Klik sahaja pada link ini

Baju persandingan yang simple, but really beautiful
hijab and dress tu amat menarik hati saya
kombinasi putih and peace
photo from The Kliker

Selebihnya jom tengok di page The Kliker 
Facebook or web The Kliker sendiri









Spain vs Italy

Guest what?
Now we talk about EURO 2012
Final match between Spain and Italy
at 2.45 a.m as usual


  VS 


Mana satu pilihan anda?

Macam-macam ragam pasal EURO kali ini
Ada yang pura-pura tahu, tetapi tidak tahu.
Eh ! Macam mana tu?
Sebab tak habis belajar pasal Geografi dunia
Tak tahu negara mana bertanding
Next time jangan buat lagi.
Bila update status, semua orang baca. 
Memang jadi hot la kejap sape-sape yang terlibat tu

Alamak, dah melalut dari cerita asal ni...

Bila call mama tadi, mama bagi tahu
adik-adik tak nak pergi sekolah esok, sebab pagi nanti nak tengok EURO
tu la, bila dah gila bola kan =P

Okay, saja nak buat kecoh kejap cakap pasal EURO ni
Biasalah demam EURO


 | Spain |


| Italy |



If nak kenal tentang Eropah, ni ha map benua tersebut
Marilah usha seround =P



No Love Until Akad



Credit photos from : NewsMediaNetwork

‎18 CIRI SUAMI SOLEH ::


1. Suami yang taat dalam melaksanakan perintah serta suruhan Allah dan RasulNya dan dapat pula membimbing isterinya

2. Suami yang mampu memberikan nafkah sama ada zahir ataupun batin

3. Suami yang sedia memberikan nasihat, bimbingan , dorongan , didikan dan tunjuk ajar dalam melaksanakan tugas serta tanggungjawab rumah tangga dan juga terhadap Allah S.W.T.

4. Suami yang bijak dalam menyelesaikan permasalahan isteri yang timbul bersama jiran tetangga atau sebagainya.

5. Suami yang dapat memberikan pemerhatian dalaam hal keselamatan, kebajikan dan kesihatannya.

6. Suami yang dapat menyediakan tempat tinggal, pakaian dan makanan yang sempurna mengikut kemampuannya

7. Suami yang penyabar dan tidak mengggunakan kekerasan dalam menyelesaikan sesuatu masalah atau untuk mendapatkan sesuatu.

8. Suami yang tidak cemburu buta tanpa asas terhadap isterinya yang mana boleh merosakkan keutuhan rumah tangga mereka.

9. Sentiasa memberikan kasih sayang, belas kasihan dan pergaulan yang baik terhadap isterinya.

10. Suami yang sentiasa menjaga rahsia isterinya dan tidak didedahkan kepada orang lain.

11. Suami yang ikhlas dan jujur serta dapat menepati janji terhadap isteri dan anak-anak.

12. Suami yang menjauhkan diri dari perbuatan maksiat seeprti meminum minuman keras, berjudi, berzina, menipu, mencuri dan sebagainya.

13. Suami yang dapat memberikan penjagaan dan pemerhatian yang baik terhadap isterinya. Penjagaan ini meliputi semua hal termasuk kehormatannya.

14. Suami mestilah bijak memahami persaan dan hati isteri sama ada dengan perbuatan atau perkataan, jangan biarkan dirinya dalam keadaaan bersedih.

15. Suami yang sentiasa mengutamakan kebersihan diri, zahir dan batin.

16. Suami mestilah menahan dirinya dari bergaul secara bebas dengan wanita lain.

17. Suami yang dapat menyelidiki secara cermat dan teliti segala hal yang disampaikan oleh orang lain yang berkaitan dengan isterinya.

18. Suami yang bijak dalam memimpin rumah tangganya dan melaksanakan tugas dengan penuh amanah serta bertanggungjawab.








Dipetik daripada : NewsMediaNetwork