Saturday, June 30, 2012

Maharku Untukmu

Sinopsis


Maharku Untukmu menceritakan seorang wanita bernama Tengku Aishah yang sombong, ego dan angkuh. Keluarga kayanya juga hanya mementingkan status, darjat dan mengumpul kekayaan sebanyak mungkin.

Putera pula seorang lelaki yang berperwatakan yang baik dan sopan. Apabila ayah Tengku Aishah, Tengku Hamid melihat ciri-ciri baik Putera, dia telah mengambil Putera bekerja sebagai pemandu.

Apa kisah seterusnya yang berlaku di antara Tengku Aishah dan Putera?

Drama Maharku Untukmu ini dibintangi oleh Adi Putra dan Nabila Huda sebagai teraju utama. Jangan lupa menonton drama menarik Maharku Untukmu di Slot Cerekarama , Sabtu, 30 Jun 2012 pukul 10 malam di TV3.

Lakonan : 

Adi Putra 
   


Nabila Huda


Dipetik dari : buzzera


Tajuk lagu : Maharku Untukmu
Nyanyian : Alief
Genre : Nasyid


Inilah maharku untukmu
Seperti ini kumampu
Sepenuh hati kuberikan
Sebagai wujud cintaku


Reff
Maharku untukmu tulus kuserahkan
Kepada dirimu satu yang kupilih
Maharku untukmu agung karunia
Yang Allah berikan padaku untukmu

Terimalah sebaris doa
Semoga engkau bahagia
Dan kunyanyikan lagu ini
Persembahan cinta suci

   

Status Fb saya petang ini

Kenangan semasa alam persekolah dan alam di kampus ni berbeza. Kawan-kawan juga berbeza. Ada kerenah masing-masing. Orang juga berlainan. Rindu segala kenangan yang tercatat indah sepanjang tempoh ini. Buat kawan-kawan di alam persekolahanku, rindu la nak gelak-gelak ngan korang semua. Tapi susah sangat nak berjumpa. Kawan-kawan di kampus, kita mengejar cita yang satu. Guru Oh Guru ! Hanya itu yang mampu dicapai. Insyaallah beberapa tempoh masa lagi. 

"Berkawan biar 1000, bercinta biar satu"

---> seronok kawan ramai-ramai ni. Harap kita semua sentiasa berkawan selamanya ^______^

#SKT3, SKSK, CLIFFORDIAN, IPGKKB

Ia tentang solat.


Rasulullah SAW tidak meninggalkan solat (sunat) 10 rakaat iaitu 

~✿ 2 rakaat sebelum Zuhur
~✿ 2 rakaat sesudahnya Zohor
~✿ 2 rakaat selepas Maghrib
~✿ 2 rakaat seusai Isyak (juga di rumah) dan
~✿ 2 rakaat sebelum solat Subuh.”

(HR Bukhari-Muslim, Bukhari)


Dari Aisyah r.a., Rasulullah SAW bersabda,
“Sesiapa yang sentiasa (berterusan) mengerjakan solat (sunat) 12 rakaat, Allah SWT akan membina rumah baginya di syurga, iaitu; 4 rakaat sebelum solat Zuhur dan 2 rakaat selepas Zuhur, serta 2 rakaat sesudah Maghrib, 2 rakaat selepas Isyak dan 2 rakaat lagi sebelum solat Subuh.”
(Hadis riwayat Tarmizi r.a.)


Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang tetap mengerjakan solat sunat sebelum dan selepas Zuhur sebanyak 4 rakaat maka Allah akan mengharamkan dirinya dari api neraka”
(H.R. Abu Daud & Tirmidzi)





Credit to : Jaga-Hati-Jaga-Iman-Jaga-Diri

Kekasih....

TIADA istilah KEKASIH HATI dalam agama ISLAM. TIADA istilah "COUPLE" dalam ISLAM. Andai SUKA akan SESEORANG, BERTEKADLAH untuk MEMILIKINYA dengan cara HALAL. BUKANNYA menyentuh, menjanjikan perkara-perkara MANIS :)

Friday, June 29, 2012

Good morning !

Hai everyone !
Assalamualaikum...Pagi ni saya hidangkan milo o dan cekodok lemak manis
By the way, lupa pulak letak telur dalam bancuhan cekodok saya
hihihi...
What ever, habis jugak cekodok saya ^___^

Dulu dia, sekarang tidak lagi.

Dulu saya suka dia, kini dah tak ada perasaan itu
Dulu saya suka tengok muka dia, sekarang tidak lagi
Dulu saya admire betul dekat dia, sekarang tidak lagi
Dulu saya macam nak bercinta dengan dia, sekarang tiada lagi
Dulu dia single, sekarang tidak lagi
Dulu mereka kenenkan saya dengan dia, sekarang tidak lagi.

Sekian saja, kau milik orang lain. Bukan milik aku.

p/s ; perasaan manusia ini sering berubah, masa yang menentukan segalanya

Tahniah Irma Hamie

Tahniah buat Irma Hasmie di atas 
majlis pernikahan beliau dengan pasangannya iaitu seorang ahli perniagaan, Reza Syah.
Sama cantik, sama padan.





gambar nikah irma hasmie

gambar nikah irma hasmie

gambar nikah irma hasmie


p/s: cantik sangat persalinan majlis pernikahan ni dan selendang tu sangat cantik. muka husband dia pun nampak jernih.

# kalau rasa nak view gambar irma kahwin boleh jengka kat page The-Kliker-l-Wedding-Portrait-Photography, cantik sangat !!! kih3x~~~


 Kredit Foto dan Info dari : beautifulnara ; mstar ; rotikaya ; ohbulan



Thursday, June 28, 2012

Wednesday, June 27, 2012

Simple detect the differences

Sis Diana and Sis Dilla
Juara pecut sekolah saya dulu.
Sis Dila.
Ops ! Sorry grab this pic from Tunel Pic

Senang je nak tengok perbezaan twin ni
Kak Dilla ada tahi lalat di hidungnya, dan Kak Diana tiada.
That's all.
hehe~~~
Saja nak menguodate pasal dua2 twin ni
Sweet sangat kedua-duanya.
Sis Dillah tu ex-cliffordian., Thats why I know her.
Dia jugak pemain catur di sekolah.
Dulu saya suka cakap muka dia macam kawan saya si Ainna
ada rupa mereka tak?
Inilah Nur Ainna Adanan
Pemain catur Clifford jugak. Dia ni memng teror main chest since sekolah rendah saya jumpa dia dalam pertandingan catur
Sekolah menengah bertemu dia juga di Clifford.



Ni la Qenn Mines.
Seorang fisioterapi di hospital area Selangor.
My classmate.schoolmate.roomate.

Love your wifey


‎"Every Husband Must Read This"

Love Your Wife …when she sips on your coffee or tea. She only wants to make sure it tastes just right for you.

Love Your Wife…when she "pushes" you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).

Love Your Wife…when she asks you to play with the kids. She did not "make" them on her own.

Love Your Wife...when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you

Love Your Wife…when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.

Love Your Wife…when her cooking is bad. She tries.

Love Your Wife…when she looks dishevelled in the morning. She always grooms herself up again.

Love Your Wife…when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.

Love Your Wife...when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she's beautiful.

Love Your Wife…when she looks beautiful. She's yours so appreciate her.

Love Your Wife...when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.

Love Your Wife…when she buys you gifts you don't like. Smile and tell her it's what you've always wanted.

Love Your Wife…when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change.

Love Your Wife…when she cries for absolutely nothing. Don't ask, tell her its going to be okay

Love Your Wife…when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass

Love Your Wife…when she stains your clothes. You needed a new one anyway

Love Your Wife…when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.

Love Your Wife…when she argues. She only wants to make things right for both

Love Your Wife…she is yours. You don't need any other special reason!!!!

Always emulate the behavior of the Prophet Muhammad [صلی اللہ علیہ وسلم] with his wives:

Allah says in the Qur'an: "You have indeed in the Messenger of Allah, a beautiful example (of conduct) for anyone whose hope is in Allah and the Final Day, and who remembers Allah much." [Qur'an - 33:21]

Pause for a minute


Alhamdulillah for everythings you gave to me  ^____^

Thank you Allah:)

Assalamualikum w.b.t.....




Bismillahirramanirrahim...


If you don't thank Allah for every smile, 
then you have no right to complain about every tear

Sunday, June 24, 2012

I'm me


‎" I'm perfect in my perfections, happy in my pain, 
strong in my weaknesses and beautiful in my own cause I'm me. "

Today

Kau kenangan silam,
Terima kasih menjadikan aku penuh dengan kenangan.

Hari ini adalah masa depan,,
Akan aku tempuhi tiap detik yang akan berlalu kini.

If you can

If you want me to be your ''chef'' ?
So can you be my ''imam'' ?


p/s : win win situation

Eh ! Result semester 7 dah keluar.

Ya Allah Ya Tuhanku
Aku panjangkan syukur kepadamu Ya Allah
kerana memberi aku sebuah berita gembira
Terima kasih buat semua yang mendoakan kejayaan hamba ini Ya Allah

''Papa, terima kasih. Kejayaan ini buat papa."
Alhamdulillah, ada sedikit peningkatan pointer semester 6 dan semester 7 walau sedikit sahaja
Aku bersyukur
Doa mama terutama sekali mengiringi aku ke dalam dewan peperiksaan
Doa semua saudara-mara
Terima kasih tak terhingga aku ucapkan buat mereka.
Kini semester lepas menjadi batu lonjakan agar aku terus berusaha
thank you Allah.


Bicara antara sahabat :

''Serius aku tak boleh jawab paper ni. Susah giler.''

''Aku harap nak lulus je, aku tak nak repeat paper."

"Eh ! Semua soalan spot tak boleh pakai. Bapak banyak spot dapat, satu pun tak masuk."

"Agaknya penggubal soalah ni tengah nak sambung PHD. Sebab tu susah."

Walau payah macam mana sekalipun, 
keputusan peperiksaan semester 7 adalah hasil titik peluh aku study.
No toyol-toyol.
No asking from others
Alhamdulillah. Syukur sangat-sangat.

Buat sahabat baik saya, tahniah.
Anda adalah pemegang mohor besar pointer tertinggi bagi PJ ELITE
Dalam batch PISMP intake 2009 saya tak tahu pula
3.89 Ya Allah ! Super duper intelligent even aku dengar anda juga bergusar hati kerana sukar menjawab soalan exam yang lalu.

Teruskan berusaha untuk semester akhir. 
Perjuangan harus diteruskan.


Saturday, June 23, 2012

Izinkan aku

Allah tidak Izinkan aku bercinta
Kerana Dia tahu ku akan alpa
Dalam menghirup nikmat dunia
Hingga aku lupa apa ertinya hamba...

Allah tidak izinkan aku bercinta
Kerana dalam manisnya cinta
Terselit racun berbisa
Yang akan menjebakkanku ke dalam dosa...

Allah tidak izinkan aku bercinta
Kerana belum tiba masanya
Saat itu hanyakan tiba
Bila aku halal pada si dia

Allah tidak izinkan aku bercinta
Kerana cinta aku padaNya masih tidak seberapa

Saat aku menyerahkan sepenuh cinta padaNya
Barulah dia kirimkan aku sebuah cinta
Dari insan yang juga mencintaiNya sepenuhnya

Aku menanti saat itu,
Saat Allah izinkan aku bercinta....



Grab from account facebook : Aiza

insyaallah

Bismillahirrahmanirrahim....

Tika terdetik hati ini
Tika satu rasa yang lahir di dalam sanubari
Tika azam tersemat di hati
Insyaallah akan aku harungi
Menjadi anak soleh yang kau kehendaki
Akan aku cuba menggapai walau jauh dari bumi
Itulah azamku kini

Semoga termakbul apa yang dihajati
Izin Allah agar merestui niat aku ini

created by : ERNA NINA
time : 8.20p.m/23 Jun2012

---> Kadang kala aku berfikir, manisnya mereka bertudung litup. Manisnya mereka menjaga aurat. Aku bagaimana? Aku mengenakan tudung di kepala juga. Tapi kadang kala tudungku entah ke mana. Ya Allah, ampunilah dosaku, di atas keterlanjuran diriku ini Ya Allah. Khilaf dalam menjaga auratku. Aku sedar semua itu Ya Allah. Semoga aku diberi kesempatan mengubah diri ini lebih mendekatimu Ya Allah. 
---> Cinta sebelum kahwin ? Sebelum ini aku mencari cinta. Cinta antara kau dan aku. Aku tak sedar cinta aku kepada Allah yang satu. Aku mencari redhamu. Akan mencari kebahagiaan dalam bercinta selepas kahwin. Insyaallah lebih nikmat. Andai jodoh aku ditentukan sebegitu. Aku terima seadanya, andai Allah ketemukan aku dengan jodohku, aku redha seadanya. Aku terima apa yang telah kau tentukan untukku. 

p/s : Hanya ini yang sempat aku coretkan buat masa ini. 





Wedding Abang Aie

9 Jun 2012 yang lalu
majlis sambut menantu my cousin
Erm...disebabkan anak sepupu saya perlu balik awal ke kampus
Ceh ! awal la sangat
Saya perlu menjadi pengepit.
Oh ! salah la, pengapit la

This pic semasa jadi pengapit =P

Ni request from my nephew.
Hery and Mak Ngah.
Oh ! saya dah tua. ada anak saudara.
Ni kami panggil cikgu besar
Ops  Pak Ngah, sorry naik lori. Adik arwah papa saya :)
My brother dengan Pak Su
Adik arwah papa jugak.
Si Bongsu a.k.a Alia memang takut betul kalau Pak Su peluk dia
Dulu waktu saya kecil, sy takut dengar arwah Pak Teh sebab suka kacau saya
eyra. my niece.

\
boboi.my nephew busy basuh pinggan mangkuk

eyra.sarah.me

najwa.tasya.ilah
cousins

dream will come true?
Someday I will stay there as a bride. 
lalaalalala..

''Tak lama lagi pengapit tu pulak tahun depan.''
'' Kaweh tak nak jadi wali, Amir ada.''
" pak ngah tak nak, ayah ada.''

hahahah~~Dulu aku impikan berwalikan papku sendiri
Tapi ajalnya awal.
Mengharap wali dari darah dagingku sendiri.
Ops ! no sadis2 la.
My turn?
I don't know.
Next time.




al-humaidi: Nota lengkap pertolongan cemas asas dlm msword

al-humaidi: Nota lengkap pertolongan cemas asas dlm msword: PERTOLONGAN CEMAS Pengertian Pertolongan Cemas Pertolongan atau bantuan segera yang bersifat sementara diberikan kepada mangsa yang meng...

Thursday, June 21, 2012

Selamat hari lahir papa sayang

Assalamualikum...
Saya sengaja nak buat entry ni sebab hari ni, 
tarikh hari ini mengingatkan saya tentang arwah papa

sudah 7 bulan lebih beliau pergi meninggalkan kami
Jika papa masih hidup, hari esok genap umur papa 52 tahun
Tapi umur papa tak panjang
Papa menghadap ilahi ketika umurnya 51 tahun
Saya tak boleh nak text mesej, saya tak boleh nak call papa
nak dengar suara papa
nak manja-manja sekalipun
Semua tu tak boleh dah

Beruntungnya siapa yang masih mempunyai papa kan?
Hargailah mereka
jika jadi macam saya, nak sentuh wajahnya, nak mencium tanyanya
Semua tu tak akan berlaku
Rindu nak peluk papa
Rindu nak cium papa
Kennagan yang saya ada...
hanya mencium dahi papa buat kali terakhir sebelum kain kafan menutupi mukanya
Sebelum liang lahad tertutup selamanya
Sebelum wajah papa hilang terus dari pandangan mata
Tapi tetap kekal wajah itu buat selamanya

Walau apa yang terjadi, kakak sayang papa
Angah sayang papa
Papa yang terbaik untuk kakak
Papa yang terbaik untuk angah

Ya Allah, saya tak minta simpati sesiapa
Saya menulis kerana saya sentiasa teringatkan arwah
Sehingga saat ini, air mata tetap mengalir jika teringatkan arwah

Tapi kan, bila angah pergi pusara papa, mesti rasa papa senyum je tengok angah kan
Tapi satu yang angah janji, angah nak bantu mama
Nak bentuk adik-adik jadi orang berguna
Mama cakap insyaallah nak kotakan janji nak amsukkan baby kat tahfiz atau sekolah agama
Papa nak sangta baby jadi ustaz
Baby pun memang berminat sekarang ni
Adik, even darjah dua, adik lancar membaca
apa ye cita-cita adik?
Anak manja papa tu
Mama cakap angah je rajin melayan adik
Bila balik, nak makan bersuap
Kalau merajuk, perlu dipujuk
Si bongsu memang begitu la.
Insyaallah angah cuba kotakan janji tu.

Angah tak ada hadiah untuk papa, 
biasanya angah suka bagi hadiah untuk hari bapa dan birthday papa sekali
Tapi sekarang angah boleh berdoa sahaja untuk papa
Angah sedekahkan Al-fatihah untuk papa

''Selamat hari lahir papa''

'Walau bagaimanapun, dari dia kita datang, kepada dia kita dikembalikan'

-Setulus Ingatan Sentiasa Tersemat Di kalbu-




Wednesday, June 20, 2012

Addicted with this movie

Tittle : Dong Yi
Genre : Hisorical

First of all, suka sangat tengok cerita ni
Even historical drama, cerita ni tidak membosankan
Sampaikan mama join me to watch this drama
I suka sekali tengok Si Dony Yi ni la
sweet sangat muka dia bila senyum











Dong YI


Hello everyone ! Just wanna tell all of you about one historical drama ;)

Title:  Dong Yi

Genre: Historical

Synopsis
1. The Story of Mrs.Choi, who is the mother of 21st king of Chosun, Youngjo.
She was the harlem lady of Sukjong, who is 19th king of Chosun.
The story of her dramatic life and her son, Youngjo’s process of growing up.
————-Historical background : 1683—1724
2. King Sukjong, who established authority of king concretely after 300 years later than opening country.  During the chaotic era of king Sukjong, two powerful party—Namin and Seoin repeatedly win and lose their power.
For the first time during the Chosun history, the lady who became the highest class from the slave position. Mrs. Choi.
Mrs. Choi, who acted very smartly in the middle of dangerous situation which life and death crossed every day, keep her and her son’s life safely.
With love and discipline, she educated her son like prince and made him finally as a king. Her way of education and moral of king is respected until now.
We can see how important mother’s love and education is important even after 300 years later than her death.
3. We showed the medical art in “Heojun”, business ability in “Sangdo” and introduced Korean food in “Daejangkeum”, fine art in “Isan”.
Now, we are trying to show you “Music world” of Chosun which is divided to 3 parts “A ak” “Hyang ak””Dang ak”.  It must be very splendid and graceful. We are trying to maximize the freshness by adding visual strength to music world.
4. The lowest class of Chosun dynasty “Chunmin”. No one recognized them as a person, They are treated as their exchanging value as a asset. Their hardness of life and their hope. We are trying to recognize contradiction of person’s born hierarchy and extreme variation of 18th century Chosun.
Also, we introduce you the real feature of Gumgae, which is secret chunmin class swordsman organization of Chosun.
Character Desription
dong-yi-cast-1Dongyi/Han Hyo joo
11—49 years old. Born on 1670 (11 th year of King Hyunjong)
Later, Mother of King Youngjo. She was honored as Sukbin which is located third level in Chosun lady’s hierarchy system.
She is very bright, smart and witty. Not only smart but also warm heart, she cannot pass poor person freely. After her father and brother was executed bitterly, she became a orphan. As police officer Mr. Seo Yongki chase her continuously, she hide herself in Jangakwon, which is music academy, with the help of Suli. With her born familiarity and wit, she is chosen as a helper in palace from the slave position. Behind her, there is Cha Chunsoo, who gave her a love in spite of all kind of sacrifice. He is best friend of her brother, Dongju.
Later, surprisingly, she was picked up by Sukjong to sleep with. Then, discord against queen Chang Heebin, then, return of queen Inhyun, giving birth to a prince, Yeonangkun. Love from Sukjong, trouble with queen Inhyun. Education of prince Yeonangkun, whose position was always in danger.
Within the difficulty which lady of harlem would face and her son’s royalty to her, her life faced incredible turning point.
dong-yi-cast-2Sukjong/Ji jinhee
24-60 years old. The 19th king of Chosun dynasty (1661—1720)
His- childhood- time name was Soon.
He was absolute monarch of Chosun. He recovered the authority of king which had dropped before. Though he became a king when just 14 years old, with the powerful leadership and wide knowledge, he succeeded and ruled experienced old his subjects. To recover royalty of king which had dropped through 2 times war, he eliminated Song Siyul who was the biggest scholar in Chosun.
With the powerful leadership and gut, he controlled his subjects and used the power game among his subjects.
Though he was scareful king to his subjects, he is delicate and smart. That means, he was smart and fantastic king to the numerous lady in Halem. He met Dongyi first time during palace festival, then, he was impressed by her warmth and smartness.
dong-yi-cast-4Cha Chunsoo / Bae Subin
20-55 years old
New leader of Hanyang Gumgae, which is secret swordsman organization.
He worked as corpse inspector during the day and acted as a key member of Gumgae, whose purpose was cleaning the governmental disorder during the night. Though he is in low class person, he has academic ability and can use sword very well.
He is trusted very much by Choi Hyowon, who is father of Dongyi. He was a young staff of Gumgae organization and best friend of Dongju, who is brother of Dongyi. When Mr Choi and Dongju were executed, they ask him to take care of Dongyi. Afterwards, he took care of Dongyi for his whole life. After Choi Hyowon died, he rebuilt Gumgae organization and became a new leader. He never forgets the word of baby Dongyi, which is, “When I grow up, I will marry with Chunsoo”. He loves Dongyi with his whole life.
dong-yi-cast-6Queen Inhyun / Park Hasun
16 years old  (1667 – 1701)
First queen of Sukjong, who was 19th king of Chosun dynasty.
She has warm heart , but she was paid no attention by Sukjong. She was expelled out of palace once, then, she came back as a queen again. But she died early. She trusted Dongyi very much and gave many helps to her.
dong-yi-cast-31Heebin Chang / Lee Soyun
24 years old(1659 –1701)
Second queen of Sukjong.
She entered palace with the help of Cho Sasuk. Her first name was Chang Okjung. She received love of Sukjong, but she was expelled by Sukjong’s mother. When her party, Namin, succeeded to get power, she could come back to palace and succeeded to give birth to prince, Kyun. When her son became a successor of king, her position was upgraded to second queen.
When Sukjong’s first queen, Inhyun was expelled, she became first queen. But, afterwards, Sukjong regrets his mistake, he recovered Inhyun’s position, then, made Heebin Chang to second queen again.
From the start to the last, she made rivalry with Dongyi. Finally she died by the penalty of death.
dong-yi-cast-5Seo Yongkee / Chung Jinyoung
30 – 60 years old. Police chief.
He has fair and straight personality and careful.
He valued high the ability of Choi Hyowon who was working as a corpse inspector, which is the lowest job. Mr. Seo has treated Mr. Choi as a normal class person in spite of his low society position.
But, after his father was killed by Gumgae member, he feel betrayal and swear to clean Gumgae.
When Dongyi  became the helper of police, he met her again. At that time, he was high official, then, help her lots of times.
Main Cast
Han Hyo Joo as Dong Yi, later  Lady Choi Sook Bin
Kim Yoo Jung as Dong Yi (child)
Ji Jin Hee as King Sukjong
Bae Soo Bin as Cha Chun Soo
Lee So Yeon as Jang Hee Bin
Park Ha Sun as Queen Inhyeon
Jung Jin Young as Seo Yong Gi
Kim Hye Sun as Court Lady Jang
Choi Ran as (Hee Bin’s mother)
Lee Jung Gil as Oh Tae Suk
Lee Kye In as Oh Tae Poong
Kim Yoo Suk as Jang Hee Jae
Park Jung Soo as Queen Myeongseong (Sukjong’s mother)
Jung Sung Woon as Dong Joo
Choi Soo Han as Ge Dwo Ra
Chun Ho Jin as Choi Hyo Wo