Sunday, September 11, 2011

get well soon.

i wish nothing but the best for you..get well soon!! Generated by Social Expressions
.
.
.
.
get well soon to me
haha. perasantan plak.
biarlah.
i wish also for me.
good health before going to kedah this wednesday
so, nina ! get well soon yaa...
.
.
wish by my own
even use broken language there.
keh3xxxxxxx
.
.
.
p/s : wish you were here. tq :)


Thursday, September 8, 2011

tetttttt

kita jangan terlalu mengharap pada apa yang kita impikan
kerana apa yang kita cita kita perlu kejar
apa yang kita mahu kita perlu dapatkan
walaupun kita meletakkan harapan 100%
kita perlu berusaha bersunggguh-sungguh untuk dapatkannya
bak kata pepatah ' usaha itu tangga kejayaan'
itu berkenaan perjuangan hidup
yang mana kita mahu kecapinya
.
.
.
harapan lain?
apa yang diharapkan?
ya ! semua Orang mahu berjaya dalam hidup
tak ada sesiapa mahukan kegagalan.
.
.
.
cinta?
harapan tentang cinta?
rasa serOnOk mencintai
rasa indah dicintai
even, sOmeone stOlen my heart
there is nOthing that i can dO fOr get it
hOpe
this is abOut that
harapan tentang relatiOnship
.
.
.
sO, dOn't use it fOr weapOn Our weakness
we have to be strOng
what ever we need, gO thru with your heart


Tuesday, September 6, 2011

cinta muka buku

dedicated buat sesiap yang jatuh cinta melalui muka buku




Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar petanda suruh aku terima kamu
ooh.. Hati ku rasa sesuatu..
Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu
oohh.. Kenakah rasa itu..
Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita cari peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa
Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta
Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja
Pabila kau renung tajam-tajam mata aku
Ku rasa sesuatu rasa yang ku tak tahu Oooo…
Ini cinta remajaku
Dan pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju Oooo…
Itulah cinta yang satu, cinta di muka buku..
Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita beri peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa
Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata cinta
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta
Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja
Pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju Oooo
Itulah cinta yang satu
Cinta di muka buku

Monday, September 5, 2011

bila pulak?

indah sungguh buat mereka yang bercinta
musim orang bertunang ke sekarang ni?
I entah bila la
tak jumpa calOn lagi la
ramai jugak member2 satu campus, satu batch yang bertunang
raya baru ni pun ada yang mengikat tali pertunangan
dan ada juga yang melangsungkan majlis perkahwinan
alhamdulillah
semOga jOdoh they Olls kekal ke akhir zaman
...
...
...
balik kampung masa raya ramai tanya kat I

sOalan cepu mas musim raya !
.
.
kak ngah bila lagi?
ada calON dah ke?
bila nak kawen?
mak ngah, bila nak kawen?
bukan ke mak ngah ada pakwe?
.
.
.
waaa, banyak sOalan ma
mana 1 nak jawab
itu semua dulu
sekarang

bila tu tak tahu lagi
calon xada lagi
kawen? kena cari calon dulu.
mak ngah tak ada calon lagi
dulu la mak ngah ada pakwe. sekarang single ok !

ok, semua soalan dah terjawab.
hahaha



aku terima....



Sang suami :
‎"Aku terima nikahnya dgn si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM..”

Bunyi macam senang ? nah ni erti sebenar dia :“Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat,dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku”
............................................................................


Berat juga tanggungawab seOrang suami ni
kalau dah rasa berat beban ni bOleh dipikul oleh snag suami
sanggupkan mereka nak mengharungi segala macam tanggung awab berat ini?
bagi si isteri pula, mana letak tanggungjawab kita?


Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud:

“Isteri-isteri kamu adalah sebagai kebun tanaman kamu.Oleh itu datangilah kebun tanaman kamu menurut cara yang kamu sukai,dan sediakanlah (amal-amal yang baik) untuk diri kamu;dan bertaqwalah kepada Allah SWT serta ketahuilah sesungguhnya kamu akan menemui-Nya (pada Hari Akhirat kelak).Dan berilah khabar gembira (wahai Muhammad) kepada orang beriman”- (Surah Al-Baqarah 2:223)

3.   Menjaga maruah dirinya baik sewaktu di hadapan suami mahupun semasa     ketiadaannya.
Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud:
“…Maka perempuan-perempuan yang salih itu ialah yang taat (kepada Allah SWT dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama,dengan pemeliharaan Allah SWT dan pertolongan-Nya… -(Surah An-Nisa’ 4:34)

4.   Menjaga serta membelanjakan segala harta suami dengan jalan yang baik serta dengan keizinannya terlebih dahulu.

5.   Tidak boleh keluar rumah tanpa keizinan suaminya.

6.   Tidak boleh menceritakan dan mendedahkan kelemahan suaminya kepada orang lain.

7.   Mesti bertindak sebagai penghibur hati dan sentiasa melakukan perkara yang mendatangkan kesenangan hati suami mereka.

8.   Sentiasa memberikan layanan yang baik kepada suaminya.

9.   Sentiasa menghormati dan taat setia pada suami sebagai ketua keluarga.

Sebagaiman firman Allah SWT yang bermaksud:
“Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan,oleh kerana Allah SWT telah melabihkan orang lelaki(dengan beberapa keistimewaan) atas orang perempuan,dan juga kerana orng lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka…” -(Surah An-Nisa’ 4:34)


hari raya, hari untuk gembira (part 1)

erm, lama jugak i tak mengudate blOG kesayangan i ni
i tak kisah kalau ada Orang nak baca atau tidak
just fOr enjOy2 je
i like fOr blOgging this is my Own style
what i wat to tell Or write here !
...
...
hari raya vs hari merdeka
jangan dOk syOk beraya, tapi lupa bahawa kita dah celebrate 
hari kemerdekaan ke-54
alhamdulillah, tahun ni I berjemaah di masjid tanjung besar bersama family
raya pertama berada di kampung papa sahaja
sO, berjalan raya un fOllOw bersama my family, pak anjang's family and mak ngah's family je
4 buah kete je
hihi..ergi melawat jiran lama duduk sebelah umah aki dulu
time kecik2 I selalu main kat rumah ak cik tu dulu
nOw dia pindah dekat jerangsang sudah
sO, gi beraya ke sana la
then, pergi rumah kwn anak mak ngah
rupa2nya ayah kwn dia tu kwn lama papa masa sekolah
then, pergi rumah kwn pak anjang pula
papa kenal jugak, kwn dia..huhu
then, balik semula rumah wan
tunggu saudara-mara sampai dari benta
anak sepupu, sepupu, and my uncle and aunt
so, petang after asar dah gerak balik kg mama pula
on the way balik singgah umah mak tam kat benta
lepas tu, as usual singgah umah aki kat relOng
sudah menjadi kemstian buat family I singgah situ
pengganti atuk I yang dah meninggal dunia
adik beradik arwah atuk
sO, lepas ziarah sebentar kembali ke sungai Koyan
dapatb bertemu family sebelah mama
aunts and uncles, cousins, my grandma
....
....
raya kedua i plan pergi Open hOuse rumah syakirah a.k.a keah
meet my schoolmate dulu2 di cliffOrd
ramai jugak yang dapat jumpa kat sana
Zeiti and I konvoi 2 biji kereta
sampai sana cuma kami sahaja cOz grOup dak laki singgha masjid nak sOlat
sO, tunggu diOrang jugak la
ada han  jan, asrah, anua, pudin, tOpek and kampit

::this is us::

secOnd trip pulak ada grOup gurls la
::lOve u Olls guys::

on the way balik I singgah umah umi pulak bersama atin
then sampai kOyan I terus beraya umah atin
alang2 hantar dia balik
then baru balik umah
....
...
raya ke-3, adik2 sepupu I and adik I buat trip la pulak raya2 ni
we Olls gi camerOn
guna kereta pak cik I le
huhu
sO, tak payah penat2 sebab ramai driver
I drIve kejap je
then angah hafiz pulak drive
lepas mkn alONg fifi pulak
lepas shOping pulak surUh my brO drive sebab hari hujan..haha
yang nak jadi cerita masa on the way I drive biasa2 je la
tak de la nak bawak laju
malas la, jalan kurang elOK
bumpIng aje
slOw rock la
then angah hafiz sambung, masa alOng fifi ambung yang best
jalan jamn, then bawak area bukit
penat amin handbreak je la
kereta banyak..huhu
masa hujan mangsa bawak keta adik I la pulak si amir
haha
pukul 4 lebih baru gerak balik uamh grandma
::gila la, 6 Orang satu kereta..all my cOusins and brOther::

balik dari camerOn mama tam suruh gerak terus ke raub
tapi we all dah malas
so, balik umah nenda terus la
.
.
petang tu juga member2 i masa sekOlah rendah datang beraya
bila lagi nak jumpa mereka
ramai jugak la, dlm 20 lbh yang datang
5 biji kereta jugak la
thanks guys sudi datang kat teratak buruk nendaku
hahaha...sO, dapat la jugak bertemu kOrang semua
tak sempat nak snap gambar ngah kOrang
bateri kamera kOng
....
....
tu je nak cerita asal raya
ada lagi panjang
nanti pulak sambung
huhu