Friday, December 16, 2011

All your heart :D

Accept the things to which fate binds you and 
love the people with whom fate brings you together, 
but do so with all your heart.




Friday, December 9, 2011

thank you:)


.
.
Ya Allah, jika dia ditentukan sebagai jodohku, 
maka redhailah dan permudahkan hubungan kami, 
kalau dia bukan jodohku, 
maka jauhkanlah dia daripadaku.
-AMIN-




Saturday, November 26, 2011

adik saya demam

Assalamualaikum.
Sudah beberapa minggu saya tidak menulis.
Hari ni pagi-pagi lagi adik saya si Azwaliza muntah-muntah
Mula-mula tersedar awal pagi, si kecil Zaim tidak tidur
berjaga la sebentar untuk bermain dengan SI Kecil Zaim
Matanya bulat, Along berjaga melayannya
Padan muka ! kih3x. Then mama ambil giliran nak jaga Si Kecil Zaim
Mak Su and Mak Ngah tak ketinggalan jugak
pukul 4 lebih lagi tersedar kehadira Si Kecil di sisi kami
Geram betul, orang lain sibuk beradu lagi
Si Kecil ni memang favaorote dia berjaga pagi-pagi. hihihi
Eh ! tak marahlah, biasa la bayi ni
Mama cakap mohon-mohon tak jadi macam bapaknya sewaktu kecil
menanggis sahaja
dari siang sampai malam
-AMIN-
erm...adik saya Si Azwaliza demam
mama buzy nak sidai kain baju
pukul 11 lebih barulah gerak ke Bandar Pusat nak bawa adik saya ke klinik Sulaiman
Alhamdulillah, demamnya tidaklah teruk sangat
Tapi dia mengalami sakit perut, muntah-muntah dan pening kepala
kesan sampingan ketika demam
yang nak jadi marah sikit ni, ada ke mintak vitami tablet cap APPETON
pekerja kat situ bagi multivitamin yang cecair punya
adush ! tak biasa ambil multivitamin yang tu
adik-adik saya biasa ambil vitamin tablet je
Hurm..dah bayar pun !
Hopefully adik will recover soon
Kalau tidak, semalam adik nak ikut my uncle a.k.a Papa Tam balik Lipis
mama memang berkeras tak bagi ikut
takut dia nak balik semula
Ternyata hari ni dia demam
kalau mama tak ada di sisi, memnag payah la adik tu.
telefon Abah Domey juga.
menumpang kasih pada pak cik-pak cik sedara je sekarang ni.
Alhamdulillah, my uncle semua angap kami lebih kurang
macam anak sendiri juga
Syukur sangat !
Tanpa papa bersama kami.
My uncle semua dah cakap, kalau perlu apa-apa, just tell them
Even adik-beradik arwah papa or adik-beradik mama :)
Syukur sangat mempunyai keluarga sebegini. Thanks all ! 



Monday, November 14, 2011

tinta buat arwah papa

papa, bila detik bumi masih berputar pada paksinya
kau telah pergi tanpa pamitan
papa, kau pergi tika aku perlu berjuang untuk terus hidup
kau pergi tika aku perlu menyandang satu tanggung jawab baru
kau pergi meninggalkan satu ujian besar bagiku
kerna takdir peentu segala
bukan satu nyanyian, tapi satu kenyataan
kenyataan di mana kau terus pergi tanpa kembali lagi

walau detik ini, aku cuba menjadi kuat
walau detik ini, aku masih boleh tersenyum
walau detik ini, aku dapat meneruskan hidup

kerna doa kudusku sentiasa ada bersamamu
kerna wajahmu sering terdampar di retinaku
kerna semangatmu sentiasa ada bersamaku
kerna aku menjadi penyambung tugasmu

walau aku masih bisa tersenyum waktu ini
bukan kerna aku melupakanmu
kerna aku tidak mahu menangis atas pemergianmu
bukan kerna aku tidak bersedih
ia kerna aku perlu kuat demi keluargaku
aku perlu kuat demi mamaku
aku juga perlu kuat demi adik-adikku

waktu ini aku berjuang dalam peperiksaan akhir
aku cuba melakukan demimu papa
mahukan aku terus bersemangat dalam hidup
aku berjanji
suatu hari nanti, aku akan memang segulung ijazah
bersemadilah dengan tenang wahai papaku sayang
aku sentiasa mendoakanmu
aku sentiasa mengingatimu
aku sentiasa akan mendampingimu dengan doaku
insyaallah, demimu papa

-al-fatihah-


Sunday, November 13, 2011

Kehilangan papa tercinta

Assalamualaikum
Pada tanggal 11.11.11
ramainya orang sibuk nak pilih tarikh ni
nak buat kenduri, as conclusion tarikh yang bermakna buat mereka
How about me?
Pada tanggal 11.11.11 inilah papa meninggalkan kami sekeluarga
Entah kenapa saya nak meluahkan di sini
Mungkin lepas saya meluahkan di sini
Saya akan lebih rasa tidak terbeban dengan perasaan sedih
Walaupun papa telah pergi menghadap ilahi, saya perlu tabah
memang saya dah buat satu tekad
saya tak mahu dilihat meratap pemergian papa
Saya perlu kuat !
Saya perlu kuat untuk mama dan adik-adik
sebagai anak sulung arwah papa
Even saya masih mempunyai Along, kami berlainan bapa
tapi, Along cuma tidak satu darah, tapi dialah abang yang arwah anggap sebagai anak sendiri
yang dijaga papa dari usianya 2 tahun
Kami sama ibu, tetapi berlainan bapa
.
.
Ya Allah, kau kuatkan semangatku
.
.
Macam mana papa pergi meninggalkan kami?

Pada petang itu, arwah pergi bermain bola sepak
Ada pertandingan kata mama.
Apabila sampai di rumah, arwah papa berehat di ruang tamu sebentar
Muka arwah dah kelihatan pucat
Tapi papa gagahkan diri untuk mandi dan solat maghrib
Setelah siap solat maghrib, arwah berehat dalam bilik tidur 

Ketika arwah macam sesak nafas, adik menjerit memanggil mama di dapur
3 mata tangga adik melompat turun ke dapur
Mama terus bergegas ke arah papa
Papa sukar bernafas
Mama tanya papa nak ke klinik atau tidak
Tapi papa memang tak mahu ke klinik
mama sempat sediakan air susu dan diberi kepada papa
Lepas tu, papa tak sedarkan diri

mama mohon bantuan jiran-jiran untuk bawa papa ke Hospital Jengka
Tapi ajal papa dah tiba, papa meninggal dalam perjalanan ke hospital
.
.
Ya Allah, kau telah ambil nyawa papaku
Kau telah ambil orang yang amat aku sayang di dunia ini
Kau telah ambil darah dagingku
Kau telah ambil tunjang keluargaku
Walaupun engkau mengambil apa yang berharga bagiku
Aku redha dengan ketentuan-Mu ini Ya Allah
Sesunggunya yang hidup pasti menemui mati
Hanya pada-Mu aku berdoa
agar kau tempatkan arwah papaku di tempat orang-orang yang beriman dan beramal soleh
Amin...
.
.
Ya Allah, kenapa saya nampak papa sentiasa senyum?
Sepanjang saya sampai
Saya lihat jenazah senyum pada saya
Saya dapat kucup papa
Sejuk sangat apabila saya kucup dahi papa
''Angah redha pa, Angah relakan pemergian papa.''

Tapi, walau sekuat manapun Angah, air mata ini tetap mahu mengalir
Angah tak mahu papa turut rasa sedih sebab angah menangis
Angah cuba pikul tanggungjwab baru
Angah anak sulung papa
Angah cuma risau adik tercari-cari papa kemudian hari
Adik rapat dengan arwah papa
Itu yang buat angah merasa sedih
Macam mana adik, baby, ateh?
Angah tak kisah pasal Along dan Amir
anak lelaki papa yang tu kuat
Mereka bagi semangat kat Angah
Jadi Angah jugak kena kuat
Angah tengak wajah arwah papa tenang je
Papa tersenyum
dari Angah lihat jasad papa terkaku tak bernyawa
Riak muka papa tersenyum je 
Lepas papa dimandikan, papa dikafankan, bibir papa tersenyum juga
Ketika papa dimasukkan ke liang lahad
papa tersenyum juga
Jadi Angah tahu, papa tak mahu kami semua sedih
Papa nak Angah jaga Mama dan adik-adik
Insyaallah Angah akan buktikan Angah boleh bantu Mama
Sebab keluarga yang lain ada di sekeliling kami
Semua bagi angah kekuatan, bagi angah semangat
Angah pun dah bertekad
Angah tak nak sedih
Angah hanya mampu berdoa buat papa
.
.
-Raya terakhir arwah papa-
Raya haji tahun ini merupakan raya terakhir arwah papa
Even tak balik kampung, papa dapat jumpa wan (mak papa)
wan beraya kat rumah kami di Jengka 3
itulah kali terakhir sebelum arwah meninggal dunia
ahli keluarga lain ada jugak singgah beraya di rumah kami
saya pun melanjutkan cuti dari cuti Deepavali ke raya haji
papa sanggup pergi beli 5 batang lemang, jauh papa pergi cari
sebab papa suka makan lemang
Alhamdulillah, murah rezeki papa
Wan bawak lemang dan dodol dari kampung
papa makan berselera sekali
sebab yang tu juadah fav papa ketika raya
.
.
-papa sempat menjadi datuk-
tok pa adalah gelaran buat papa
tanggal 5.10.2011
papa bertukar gelaran
cucu sulung keluarga kami selamat dilahirkan
Muhammad Zaim bin Mohd Zam-zam Zailazye namanya
sebelum papa meninggal, arwah selalu bawak Zaim keliling rumah
jalan-jalan menghidup udara di luar rumah
Memang tabiat papa ketika anak-anak mash kecil begitu
Papa selalu kendong dan bawa jalan-jalan di luar rumah
.
.
-kali terakhir berbual dengan papa-
kali terakhir saya berbual dengan papa 
pada malam papa hantar ke stesen bandar Pusat
itu kali terakhir saya berbual dengan arwah papa
tapi walaupun saya call mama di rumah tiap hari setelah saya kembali ke rumah sewa
saya hanya berbual kosong
saya cuma tanya keadaan di rumah
tapi, tidak terdetik untuk berbual dengan papa melalui telefon
saya hanya bercakap dengan mama je
.
.
acute cardiorespiratory...
penyebab papa pergi meninggalkan kami
.
.
berat dugaan ini, esok Angah nak menduduki final examination bagi sem ni
tapi semua ahli keluarga, rakan-rakan arwah, family saya sendiri, kawan-kawan saya
terima kasih kerana memberikan bahu untuk saya menangis
kekuatan yang semua berikan kepada saya yang membuatkan saya kuat
yang pergi tetap akan pergi
kita yang hidup pasti kembali kepadanya jua suatu hari nanti
al-fatihah buat arwah papa
semoga papa ditempatkan di antara orang-orang yang beriman dan beramal soleh












Thursday, November 10, 2011

#nickname

Assalamualaikum semua !

Pada tanggal 11.11.11 ni, i nak berkonsi pasal nickname la pulak
Of course you all semua ada nickname kan.

First of all, I nak cerita pasal diri I dululah
My name is Amanina Izzati
My grandfather called me Neene
Nama timangan buat cucu-cucu sejak lahir kan
Only my late grandfather called me like that
Then, my relative called me Nina, Angah Nina, Neene, Kak Ngah, Akak
By the way, since I'm young
I am talkative person
So, I have a special name
My uncles called me _ _ _ _ _
hahaha...sorry, I don't want to tell about my secret name 
shy about it. la3x
But, when I'm at primary and secondary school, my friends called me Ama
Cause my name too long
It's become more shorter than Amanina right?
So, Haliza started call me Ama
Even now, my schoolmate always calling me Ama
My campus life change when I prefer my frinds call me Nina
I want to use my childhood name :p
.
.
.
Ok ! stop telling you about my nickname
Now ! I want to tell about today.
What is your nickname?

For those who are falling in love
They always use many nickname for their partner, lovers
Such as sayang, ayang, darling, anje, abang, pa, ma, papa, mama, b short form from hubby right?
My husband la, laki aku la, bini aku la, gewe aku...mak we aku
Wow ! so many la
Pilih je la you all nak guna yang mana.
hihihi

p/s: sorry guys, sekadar nak enjoy2 di kala kepala tengah jammed nak study ni. tiba2 terlintas kat kepala otak nak tulis pasal entry ni. 


Cover Story: Blog of teaching experiences

Cover Story: Blog of teaching experiences

Wednesday, November 9, 2011

MUDAH dan INDAH

سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Sahabat yang dirahmati ALLAH S.W.T
Marilah sama2 kita hayati pesanan ini...
Tidak MUDAH tersenyum ketika hati menangis dan teriris
Tapi akan terasa INDAH ketika kita menyedari itu kurniaan dari kasih Ilahi

Agar Allah memindahkan kebaikan-kebaikan orang yang menyakiti kita


Tidak MUDAH bangkit dalam keadaan terpuruk
Tapi akan terasa INDAH ketika kita menyadari...
Bahwa Allah sedang menyapa dengan cinta-Nya Agar kita tumbuh besar dan kuat

Tidak MUDAH memberi ketika diri sendiri dalam kekurangan
Tapi akan terasa INDAH ketika kita bisa membahagiakan orang lain
Bukan membahagiakan diri sendiri

Tidak MUDAH memaafkan ketika kita dibenci dan di hina
Tapi akan terasa INDAH kalau itu sebahagiaan dari penyucian diri...
Dan ikhlas hanya mengharap redha Ilahi

Tidak MUDAH melupakan kegagalan ketika kita masih berada didalamnya
Tapi akan terasa INDAH ketika menyedari itu adalah awal dari kejayaan kita

Tidak MUDAH melupakan masa lalu yang menyakitkan
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari itulah jalan yang harus ditempuh
Untuk mengawali kebahagiaan yang akan diberikan Allah sebagai penggantinya

Tidak MUDAH menghilangkan duka karena kehilangan
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari...
Bahawa Tuhan telah meminjamkan kepada kita beberapa saat

Tidak MUDAH menghadapi penderitaan dan cubaan yang sentiasa ada
Tapi akan terasa INDAH ketika menumbuhkan kesabaran dan rasa syukur
Dan menyadari itu sebahagiaan dari cara Allah menyayangi hambanya...
Seperti Allah menyayangi para Nabi dan Rasul-Nya


Sama-sama kita renungkan & selamat beramal,,~~(,")


Tuesday, November 8, 2011

exam fever

holaaaa....Ops...Assalamualaikum guy
Now.
November coming in our life
Januari, February, march, April, May, June, July, August, September, October left us
but
we can meet again in a next year
ouch !!!
that was out of topic now
what i want to talk about EXAM FEVER now
for those who studying at Institut Pendidikan Guru
they will enter the examination from today, tomorrow and next week
so guys, lets study for get a flying colour in you exam

better study. even you are late, better than never !


exam is about you fill the answer on sheet.
so, to finish up the sheet on you desk while you sitting the examination, please study !

this semester I only have 3 papers to take
PJM3114, PJM3115 and PSK3104.
go..go..chaiyokkkkkkk

-GOOD LUCK to all candidates-
intake IPG all over in Malaysia :)

Wednesday, October 19, 2011

ANUAL DINNER bersamamu PJ1 and PJ2

Theme : casual. not at all
Place : Dewan Puteri Saadong1, Grand Riverview, Kota Bharu
Time : 8.00 pm -12.00 a.m
Date : 18th October 2011 (Tuesday)


I'm hereby to thank all of members of PJ company at Campus Teacher Education in Kota Bharu
PJ1, PJ2, PJ Elite and PJ Fighter
wonderful night there
may be next time we will never meet...
and next time we never know each others...
who knows !
thanks for all kindness and helpful senior in the world
glad to meet all of them
even, I'm not interact with all of you
Who know me well, thank you for give me advise
tell me how to live here with them
enjoy with them
Now, the moment that I still remember
when the 1'st time I enter this campus
I meet Abang Wan and Aki Tom
both of them have a similar name
Mohd Nor Izwan and Nor Mohd Ridzwan
they stay with PJ ELite as exco to manage us coz our tutor is very busy person..hahaha
ops, there are Abg Wan. Syafiq and Sharimi
Who always help me up there


.
.
furthermore, Norazlan is my senior since I'm study at Clifford High School
now, here we meet again my senior :)
always treat me as my brother
thanks again my brother :)

one more, thanks to Myo a.k.a Amerul Afiq coz help Lan and Me to buy my motorcycle here
and delivery my motorcycle at home
hahaha
.
.
big thanks I'll give to Abd Din a.k.a Zairuddin a.k.a Pok Tok
haha...what type of name? I don't know la
he is also I treat like my brother here
thanks a lot Abg Din
When I didn't understand about something
I can refer to you
You teach me a lot
You give me advise when I'm stress and I never shy with you to express how about my feeling
Why many people ask me '' Why not you couple with him? ''
My decision always same :p
You are my brother, ever and ever. lalalala~~


.
.
ok, I didn't forget to thank to all of you
PJ1 and PJ are enjoyable team, happy go lucky. sempoi...
older sister on PJ2, beautiful girl that belong to others
Coz they have their partner 
like Abonk said : ' Semua dah dikebas. Saya dah tak ada peluang. '




-my senioritaaaaaa-

ok, now ! i want to show our picture
always PJ Elite <3

LOVE you all <3

Sunday, October 16, 2011

once I love you

dear friend :

okay guys,
I want to tell a story
.
.
once she falling in love
she will stick with that ones only
why?
'' cinta hadir tanpa dipaksa, kerana cinta hadir melalui hati''
yup ! absolutely right
most of quotes, most of people think like this
once you fallen in love, that not your true love
ask HIM to get the answer
make it up
pray by yourself for get the best answer
.
.
by the way, how we want to manage our feeling towards him?
.
.
don't have any idea for it
just stay like this
be alone, make up your mind
think carefully
the best answer will face you someday
INSYAALLAH


Saturday, October 15, 2011

can be wrong or not !


Love can't be wrong, relationship can. You don't need a reason to be in love, but you need more than just reasons to be in a relationship.

yawwww ! tak ada apa nak diucapkan. cukupkan sekadar kata-kata di atas dah menggambarkan semuanya.
just think about it !
Kita tak boleh paksa diri kita untuk jatuh cinta atau tak, sama seperti kita tidak punya kuasa untuk paksa jantung kita untuk berhenti mengepam atau teruskan denyutan. -bp

weekend for me.

when I'm writing
it's will make me feel better
.
.
.
last Friday, team PJ ELITE joined the tournament volleyball at the campus
ALHAMDULILLAH, thanks GOD
we got the 2nd place
even, played around 8.45 am until 11.45 am
sunburn you know?
how to attend the dinner this coming Tuesday?
by the way, in the evening
I'm not feeling better at all
sounds like I got a fever, flu and headache
so, I decide that our team for handball to 'tarik diri'
I dont know how to describe it in english. hahaha
frust jugak coz this game was my fav sport game
I cant played on this tournamnet
so sad :(
may be next time I will played this game again :) INSYAALLAH
.
.
so, I spent my time with MAWAR ARISYA at TMN CIK SITI WAN KEMBANG

CIk NIna spent with her there

Thursday, October 13, 2011

spss aku terokai :)

assalamualikum semua !
salam diberi pembuka bicara :)
yawww!!!
what I wanna to tell today?
just thinking for the best way to describe everything
.
.
.
hurm..amali spss dah terlaksana nampaknya
alhamdulillah, I dapat buat jugak
puas berfikir panjang
sampai tak tidur satu malam sebab nak siapkan tugasan tersebut
bila dah faham betul2 barulah I tahu nak elaborate macam mana ayatnya
so, I dapat selesaikan 6 solaan tersebut dalam satu malam
itu dah habis fikir dah tu
punya la susah nak faham nak elaborate data and transfer supaya menjadi ayat
macam mana la nak guna spss untuk my thesis next sem
wow ! rajin ke nak guna spss ni?
such a big problem kalau tak faham how to manage data and transfer data
learn more la kan.
perlu rajin kalau nak membuahkan hasil yang lumayan
.
.
ok, just nak cerita itu sahaja
housemate dah panggil ajak tengok cerita hantu pulak. 
cau cincau!!!
lalala

Tuesday, October 11, 2011

apa nak kata?

hallo semua !
sekarang ni, I punya blOg ni jadi medium untuk meluah perasaan
mostly entry yang I tulis sekarang semua berkenaan jiwa
suka taw :)
.
.
.
now I tak nak buat apa-apa
I just nak elakkan ia dari terjadi je
''let it be''
coz I memang tak suka perbesarkan sesuatu
I lebih suka mendiamkan diri je
thats my style
I dont know WHY i still remember single fact about HIM.
alamak, terjumpa quotes ni dalam facebOok sapa pulak la
ok al. nak cakap itu sahaja
buang masa mengupdate saj. tak ada apa yang emnarik untuk dicerita
nanti orang semua pelik tengok entry selalu pasal cinta.
hehe

Sunday, October 9, 2011

tak salah kalau sy terasa hati kan?

awak, saya tahu...
saya selalu kacau awak
tak pe la
even saya nampak apa yang berlaku
invisible from me?
no need to pretend if you dont want to be my friend anymore
even you dont talk anything
just what you act, dats too much
I will try to understand
I try to far away from you
so, thank you for your kindness for let me to know you
even just for awhile
make me smile
thank you Allah :)


Mencintai sepenuh hati


Jangan Mencintai Seseorang Setinggi Langit Kerana Langit Boleh Runtuh..
Jangan Mencintai Seseorang Sedalam Lautan Kerana Lautan Boleh Surut..
Jangan Mecintai Seseorang Sebesar Dunia Kerana Dunia Boleh Hancur…
Cukuplah Mencintai Seseorang Sehujung Kuku,
Walau Kecil, Walau Selalu Dipotong, Ia Akan Selalu Tumbuh….;))
.
.
.

walaupun, ia nampak hanya sekelumit yang didambakan
cukuplah 
hanya sedikit yang diperuntukan
tetapi ia begitu berbaloi buat kita
jangan digemburkan seluas dunia
kelak kita akan merana
mencinta seseorang seadanya
ia membantu kita mencari bahagia
cinta yang hadir ini memberi seribu erti
jadi, jangan terlalu menyerah pada cinta buat seluruh raga
kelak akan merosak diri
berpada-pada dalam bercinta
supaya hidup tak menyesal nanti
.
.
nurkilan : ernanina, A.I.S, 3.56pm, 091011






Friday, October 7, 2011

LOVE


Love: If you have it, you don't need anything else. But, if you don't have love, it doesn't really matter what else you have.

LOVE its such a meaningful word
but there is nothing now
when its come around into my life
it is very colourful
when its go away
something will become so useful
It doesn't matter now
I try to LOVE someone now
try harder than
by the way
I'm just waiting for HIM
LOVE can't be force
let it be by own way
ALLAH know what we need in life
LOVE will make us happy
But, sometime LOVE will destroy your life
Careful when you fall in LOVE again
.
.
.
created by : ernanina, 10.07am, 8th Sept 2011


 

#speechless

#speechless

I don't know why
nothing to say
nothing to do
I don't have any idea
keep it as long as I can
I feel like I am stupid with all the things I do
Do the same things everyday
with such a loser
useful
.
.
sorry guys, emo terlebeh sudah !
saja nak meluag rasa kejap

Thursday, October 6, 2011

sayang, mak ngah tak sabar nak jumpa zaim !

new born baby
my nephew
Name : Mohd Zaim Zafael bin Mohd Zam-Zam Zailazye
D.O B : 5th October 2011


one week more to go
mak ngah nak jumpa zaim pulak ni.
hehe
very excited sangat2.
insyaallah mak ngah balik cuti raya deepavali ye sayang !

Wednesday, October 5, 2011

alphabet S

All happen in my life make me think again about the past time. 
Everything happen always relate in my life like you said with me Swee Mei Kee. 
It about 9 years ago. 
Something that relate with me like alphabet S.  
I don't trust at all. 
Coz I still have my faith
By the way, it still related with me. 
Since 9 years ago until now. 
Thanks my friend. 
Something I learn from you.
Guide to success.
Hahaha. Just joking okay ! 
A.I.S
stand for Amanina Izzati Sabri
my fullname
hihi
.
.
.
I have a short story to share
a long time ago
my big brother dream about something
when he still close his eyes and tell us about something
'' AKU NAK 'S' (2x)''
.
.
erk ! it was such a word
I'm stil remmeber about the moment
By the way, now I know
what it's mean to him
S mean for my sister in law
Sunita Batrisyia
-TQ-

wish you were here

nowadays, I'm always wish you were here
stay by my side
always standing beside me
by the way, who are you?
why you were here
deep in my heart
there is nothing that I can do
pray and ask HIM
let's HIM make what the best for me
why I'm falling for you right now?
It's about heart
Even you not don't know what I'm feel right now
Just take a moment in your life
please think about me
I didn't hope you will read this things.
Now I know, even I didn't see you
I fall for you
Even, I don't know who are you
I still fall for you
where are you?
still in my heart
even you don't know about it
Dear God, please give us chance
To know each other
Dear God, please help me to make any choice
To know the truth
Dear God, I ask you about everything
Give me the answer.
Thanks you Allah.
Give me life, give me love, give me everything in this world.
special moment in my life.
stay with someone I love. -AS-
thank you!
.
.
.
A.I.S





Tuesday, October 4, 2011

a song to sing !

p/s: sorry guys, tangkap leleh kejap ! xada ide nk update blog. this song dedicated to someone.

::Falling For You by Colbie Caillat::

I don’t know but
I think I maybe
Fallin’ for you
Dropping so quickly
Maybe I should
Keep this to myself
Waiting ’til I
Know you better
I am trying
Not to tell you
But I want to
I’m scared of what you’ll say
So I’m hiding what I’m feeling
But I’m tired of
Holding this inside my head
I’ve been spending all my time
Just thinking about ya
I don’t know what to do
I think I’m fallin’ for you
I’ve been waiting all my life
And now I found ya
I don’t know what to do
I think I’m fallin’ for you
I’m fallin’ for you
As I’m standing here
And you hold my hand
Pull me towards you
And we start to dance
All around us
I see nobody
Here in silence
It’s just you and me
I’m trying
Not to tell you
...
...
...
what im trying to do now? 
just keep it.
haha


Sunday, September 11, 2011

get well soon.

i wish nothing but the best for you..get well soon!! Generated by Social Expressions
.
.
.
.
get well soon to me
haha. perasantan plak.
biarlah.
i wish also for me.
good health before going to kedah this wednesday
so, nina ! get well soon yaa...
.
.
wish by my own
even use broken language there.
keh3xxxxxxx
.
.
.
p/s : wish you were here. tq :)


Thursday, September 8, 2011

tetttttt

kita jangan terlalu mengharap pada apa yang kita impikan
kerana apa yang kita cita kita perlu kejar
apa yang kita mahu kita perlu dapatkan
walaupun kita meletakkan harapan 100%
kita perlu berusaha bersunggguh-sungguh untuk dapatkannya
bak kata pepatah ' usaha itu tangga kejayaan'
itu berkenaan perjuangan hidup
yang mana kita mahu kecapinya
.
.
.
harapan lain?
apa yang diharapkan?
ya ! semua Orang mahu berjaya dalam hidup
tak ada sesiapa mahukan kegagalan.
.
.
.
cinta?
harapan tentang cinta?
rasa serOnOk mencintai
rasa indah dicintai
even, sOmeone stOlen my heart
there is nOthing that i can dO fOr get it
hOpe
this is abOut that
harapan tentang relatiOnship
.
.
.
sO, dOn't use it fOr weapOn Our weakness
we have to be strOng
what ever we need, gO thru with your heart


Tuesday, September 6, 2011

cinta muka buku

dedicated buat sesiap yang jatuh cinta melalui muka buku




Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar petanda suruh aku terima kamu
ooh.. Hati ku rasa sesuatu..
Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu
oohh.. Kenakah rasa itu..
Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita cari peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa
Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta
Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja
Pabila kau renung tajam-tajam mata aku
Ku rasa sesuatu rasa yang ku tak tahu Oooo…
Ini cinta remajaku
Dan pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju Oooo…
Itulah cinta yang satu, cinta di muka buku..
Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita beri peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa
Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata cinta
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta
Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja
Pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju Oooo
Itulah cinta yang satu
Cinta di muka buku

Monday, September 5, 2011

bila pulak?

indah sungguh buat mereka yang bercinta
musim orang bertunang ke sekarang ni?
I entah bila la
tak jumpa calOn lagi la
ramai jugak member2 satu campus, satu batch yang bertunang
raya baru ni pun ada yang mengikat tali pertunangan
dan ada juga yang melangsungkan majlis perkahwinan
alhamdulillah
semOga jOdoh they Olls kekal ke akhir zaman
...
...
...
balik kampung masa raya ramai tanya kat I

sOalan cepu mas musim raya !
.
.
kak ngah bila lagi?
ada calON dah ke?
bila nak kawen?
mak ngah, bila nak kawen?
bukan ke mak ngah ada pakwe?
.
.
.
waaa, banyak sOalan ma
mana 1 nak jawab
itu semua dulu
sekarang

bila tu tak tahu lagi
calon xada lagi
kawen? kena cari calon dulu.
mak ngah tak ada calon lagi
dulu la mak ngah ada pakwe. sekarang single ok !

ok, semua soalan dah terjawab.
hahaha



aku terima....



Sang suami :
‎"Aku terima nikahnya dgn si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM..”

Bunyi macam senang ? nah ni erti sebenar dia :“Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat,dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku”
............................................................................


Berat juga tanggungawab seOrang suami ni
kalau dah rasa berat beban ni bOleh dipikul oleh snag suami
sanggupkan mereka nak mengharungi segala macam tanggung awab berat ini?
bagi si isteri pula, mana letak tanggungjawab kita?


Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud:

“Isteri-isteri kamu adalah sebagai kebun tanaman kamu.Oleh itu datangilah kebun tanaman kamu menurut cara yang kamu sukai,dan sediakanlah (amal-amal yang baik) untuk diri kamu;dan bertaqwalah kepada Allah SWT serta ketahuilah sesungguhnya kamu akan menemui-Nya (pada Hari Akhirat kelak).Dan berilah khabar gembira (wahai Muhammad) kepada orang beriman”- (Surah Al-Baqarah 2:223)

3.   Menjaga maruah dirinya baik sewaktu di hadapan suami mahupun semasa     ketiadaannya.
Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud:
“…Maka perempuan-perempuan yang salih itu ialah yang taat (kepada Allah SWT dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama,dengan pemeliharaan Allah SWT dan pertolongan-Nya… -(Surah An-Nisa’ 4:34)

4.   Menjaga serta membelanjakan segala harta suami dengan jalan yang baik serta dengan keizinannya terlebih dahulu.

5.   Tidak boleh keluar rumah tanpa keizinan suaminya.

6.   Tidak boleh menceritakan dan mendedahkan kelemahan suaminya kepada orang lain.

7.   Mesti bertindak sebagai penghibur hati dan sentiasa melakukan perkara yang mendatangkan kesenangan hati suami mereka.

8.   Sentiasa memberikan layanan yang baik kepada suaminya.

9.   Sentiasa menghormati dan taat setia pada suami sebagai ketua keluarga.

Sebagaiman firman Allah SWT yang bermaksud:
“Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan,oleh kerana Allah SWT telah melabihkan orang lelaki(dengan beberapa keistimewaan) atas orang perempuan,dan juga kerana orng lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka…” -(Surah An-Nisa’ 4:34)


hari raya, hari untuk gembira (part 1)

erm, lama jugak i tak mengudate blOG kesayangan i ni
i tak kisah kalau ada Orang nak baca atau tidak
just fOr enjOy2 je
i like fOr blOgging this is my Own style
what i wat to tell Or write here !
...
...
hari raya vs hari merdeka
jangan dOk syOk beraya, tapi lupa bahawa kita dah celebrate 
hari kemerdekaan ke-54
alhamdulillah, tahun ni I berjemaah di masjid tanjung besar bersama family
raya pertama berada di kampung papa sahaja
sO, berjalan raya un fOllOw bersama my family, pak anjang's family and mak ngah's family je
4 buah kete je
hihi..ergi melawat jiran lama duduk sebelah umah aki dulu
time kecik2 I selalu main kat rumah ak cik tu dulu
nOw dia pindah dekat jerangsang sudah
sO, gi beraya ke sana la
then, pergi rumah kwn anak mak ngah
rupa2nya ayah kwn dia tu kwn lama papa masa sekolah
then, pergi rumah kwn pak anjang pula
papa kenal jugak, kwn dia..huhu
then, balik semula rumah wan
tunggu saudara-mara sampai dari benta
anak sepupu, sepupu, and my uncle and aunt
so, petang after asar dah gerak balik kg mama pula
on the way balik singgah umah mak tam kat benta
lepas tu, as usual singgah umah aki kat relOng
sudah menjadi kemstian buat family I singgah situ
pengganti atuk I yang dah meninggal dunia
adik beradik arwah atuk
sO, lepas ziarah sebentar kembali ke sungai Koyan
dapatb bertemu family sebelah mama
aunts and uncles, cousins, my grandma
....
....
raya kedua i plan pergi Open hOuse rumah syakirah a.k.a keah
meet my schoolmate dulu2 di cliffOrd
ramai jugak yang dapat jumpa kat sana
Zeiti and I konvoi 2 biji kereta
sampai sana cuma kami sahaja cOz grOup dak laki singgha masjid nak sOlat
sO, tunggu diOrang jugak la
ada han  jan, asrah, anua, pudin, tOpek and kampit

::this is us::

secOnd trip pulak ada grOup gurls la
::lOve u Olls guys::

on the way balik I singgah umah umi pulak bersama atin
then sampai kOyan I terus beraya umah atin
alang2 hantar dia balik
then baru balik umah
....
...
raya ke-3, adik2 sepupu I and adik I buat trip la pulak raya2 ni
we Olls gi camerOn
guna kereta pak cik I le
huhu
sO, tak payah penat2 sebab ramai driver
I drIve kejap je
then angah hafiz pulak drive
lepas mkn alONg fifi pulak
lepas shOping pulak surUh my brO drive sebab hari hujan..haha
yang nak jadi cerita masa on the way I drive biasa2 je la
tak de la nak bawak laju
malas la, jalan kurang elOK
bumpIng aje
slOw rock la
then angah hafiz sambung, masa alOng fifi ambung yang best
jalan jamn, then bawak area bukit
penat amin handbreak je la
kereta banyak..huhu
masa hujan mangsa bawak keta adik I la pulak si amir
haha
pukul 4 lebih baru gerak balik uamh grandma
::gila la, 6 Orang satu kereta..all my cOusins and brOther::

balik dari camerOn mama tam suruh gerak terus ke raub
tapi we all dah malas
so, balik umah nenda terus la
.
.
petang tu juga member2 i masa sekOlah rendah datang beraya
bila lagi nak jumpa mereka
ramai jugak la, dlm 20 lbh yang datang
5 biji kereta jugak la
thanks guys sudi datang kat teratak buruk nendaku
hahaha...sO, dapat la jugak bertemu kOrang semua
tak sempat nak snap gambar ngah kOrang
bateri kamera kOng
....
....
tu je nak cerita asal raya
ada lagi panjang
nanti pulak sambung
huhu