Friday, December 31, 2010

::unexpected thing when I'm celebrate coming new year::

It's happening now...
what I'm feeling right now?
useless...
nothing will change...
what are you thinking?
doing something like this???

when I think this year will be same like pass time...
thats change everything...
without.......
by the way, I wanna wish happy new year...
May be this year will be more wonderful year in my life...
If I have a lot's of mistake, hopefully you all will forgive me....
a new year will start with the forgiveness(what I'm doing right now)
May be I'm not a good friend like you want...
sorry for all mistaken that I have done to you friend...




Tuesday, December 28, 2010

::kemas barang::

Assalamualaikum. 
Hai semua!!! 
Hari ini usaha untuk packing barang masih lagi berterusan. 
Hari ni just kemaskan pakaian Adam, Ateh n Alia serta pakian yang tak mahu pakai lagi. 
Berlambak jugak pakaian lama. 
So, buang je la. 
Ada yang simpan nak bagi dekat orang jugak. 
Hadoi....Tinggal beberapa hari sahaja lagi ni..
Aku punya bilik tak payah nak cakap la. 
Dah tunggang terbalik. Kat sana ada kotak, sini ada kotak. 
Memang banyak..
sambil tu memang menyimpitkan pemandangan...
aku masih berfikir nie..
macam mana keadaan rumah baru nanti ye???
lebih besar ke? lebih kecik ke?
dengar kata duduk rumah A.M la...
dah la duduk atas bukit...
macam mana la keadaan nanti ye???

cerita pasal bukit...
teringat pulak masa mula2 aku bawak motor...
1st time bawak motor tu papa ngan mama tak ada dekat rumah...
papa, mama, ateh dan amir pergi bentong....
jeng..jeng..jeng..
apalagi...kunci motor papa tinggal..
aku ni dengan beraninya start la motor...
lalu belakang rumah jiran aku je..
sebab jalan sama rata...tak ada la takut..
masa balik tue...
tanpa berfikir lanjut...
aku bawak motor lalu kat depan rumah..
naik la bukit pakai gear 4...
berat siot...
xlepas nak naik..apa lagi...terjatuh la...
hahahhah...
ops>>>>tergelak pulak....
xpe..sebab gelakkan diri sendiri je...
masa papa balik dengan gembira aku cakap dekat papa yang aku pandai bawak motor...
start hari tu lah aku boleh bawak motor...
lalala...
masa standard 5 rasanye....
tu la kalau nak cerita pasal bukit nie...

dah habis cerita pasal bukit dan pindah-randah nie..
mcm orang nomad je...
now, aku nak continue dengan cerita lain pulak...
semalam aku telah melukakan hati adik aku...
kesian dia..
terasa dengan aku...
"akak mintak maaf sangat2 dengan adik, akak tahu akak buat silap.bak kata pepatah, terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya"
itu lah perumpamaan yang boleh aku andaikan mengenai cerita aku...
mana tidaknya...
disebabkan aku terlepas cakap something..
dia memang terasa betul dengan aku....
telah la lagi aku sbeagai akak dia sanggup kata macam tu...
memang salah aku pun...
sampai bila2 dia ingat aku yang aku kata pada dia...
kalau aku mintak maaf sekalipun dia kan ingat jugak...
dan sering mengungkit...
xmengapalah...aku redha je la...
tabahkan hati untuk laluinya...
amin...
aku dah buat adik aku menangis...
aku dah buat adik aku sedih...
memang tak patut aku sebagai akak buat mcam tu....


poiiiiiiiiiiiiiiii..kurang ajar punya cicik...berak atas lappy aku...
selingan kejap...
geram betul aku...
nasib baik bukan atas tangan aku je...

ok lah, chow dulu la...
bye!!!









Monday, December 27, 2010

apa nak bg tajuk???

Assalamualaikun semua!!!
gotcha!!! adoi...papa baru je dapat surat tukar....
surat tu berbunyi macam nie:
...........................................................................................
Saudara, 
PERTUKARAN KE KILANG SAWIT JENGKA 3
...........................................................................................

aiii....nampaknya beberapa minggu ni aku bertungkus-lumus membantu mama mengemas barang je...
tapi nak dijadikan cerita...
malam semalam membuatkan badan aku kesejukan....
menggigil, suhu badan meningkat, kepala aku pening...
ini yang membuatkan aku demam semalam...
alhamdulillah...
hari ini aku sihat..
cuma aku rasa pening dan sakit perut...
nampaknya aku engira detik nak balik KB je ni...
31/12/2010 aku dah nak balik KB...
tinggal 4 hari je lagi...
inilah kali terakhir aku duduk di Felda Neram nie..
tak ramai pun aku kenal orang kat sini...
sebab bila aku balik sini aku bukan ada kawan pun..
biasalah...
pindah sini bila umur dah besar..
sebab aku bukan selalu berada delat sinipun..
aku balik bila cuti sekolah sahaja...
bukan kerap sangat pun aku duduk sini...
kenal orang pun mak cik2 je..anak2 diorang pun xkenal sangat...
cuma adalah kalau aku kenal org2 yg datang bertandang kat rumah aku...
itu je la...
ni bila indah kat tempat baru pulak...
aku tak bersama-sama ngan family aku sekali...
ok la, nie je aku nak cerita....



Wednesday, December 22, 2010

hye guys :)

halo..halo..halo..
hye sumer...
alamak!!!!
sekarang nie aku dapat penyakit pemalas...
penyakit nie membuatkan aku malas nak update blog nie...
tengok la apa yang berlaku nie...
xde post baru kan..
hahaha...
tunggulah bila masa aku rasa rajin aku update la ek..
da..........


Thursday, December 16, 2010

~It's over~

what the meaning of this?
over for what?
over for loving each other....
over for take care each other...
nothing will change...
always...always and always...
care of you...
and
loving you...



::pergi tak kembali::

Setiap insan pasti merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayunya alunan suara
Cemas di dada...lemah tak bermaya
Terbuka hijab di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisahlah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baikkah atau sebaliknya

Amalan dan takwa jadi bekalan
Sejahtera bahagia pulang...ke sana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal-bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi
by:RABBANI

inilah yg dikatakan hidup...ada yg datang...ada yg pergi...
dari situ kau datang...di situ juga kau akan kembali...

Wednesday, December 15, 2010

::kEndUri kAwEn::

lepas berhempas pulas untuk persiapan kahwin along,,,,
aku gerak ke jerantut...
iaitu rumah uncle aku iaitu MR.ADNAN DELY...
huhuorg jerantut pangil Haji Nan...
for what???
sebab kazen aku nak melangsungkan majlis perkahwinan pulak...
spe???
...Kasdiana dan Aireel...
so, aku perlu membanting tulang jugak la...
dari hari Selasa sehingga hari Sabtu...
aku menabur bakti untuk majlis perkahwinan kazen aku tue...
aku pun hanya membantu sedikit2 je...
xada la seteruk persiapan along aku tue..
sebab kebanyakannya aku yg buat semua...
kat Jerantut kazen aku ada la bantu...
masa di sana aku kenal la sorg budak poyo nie..
jgn mara ek Wanie...
Wanie nie adk kpd wali rupanye...
kuang3x...xtaw plak...sekali tgk mmg la ada gaya muka Si wali tue..
kuikuikui...
budak wanie nie dikenali sbg bibik...hahaha
sebab dye yg kutip sumer baju2 tuk dibasuh......
sian dye...
tapi yg best nyer..boleh la jumpe sedare mara aku yg lme xjumpe...
tu la...aku nie kadang2 kenal je sedara aku...
tp kadang2 aku xtahu nak panggil apa....
macam yg aku ckp kat Mak Ngah Ni...
bkn xknl, tp xtau nk pgl pe...hehe
yg penting enjoy jugak la...
dengan adanya anak sepupu aku...
amboi...budak2 nie..Mak Ngah diorang a.k.a kak ngah a.k.a aku kne buli je..
bkn buli per..kne tgkp gambar le...



ha...nk kenal pengantin x???
hasil snap oleh adk aku yg paling kecik...
sape lagi kalau bkn alia...
::nie la abg riel n kak de::

...selamaT penGAntin BAru bUAt KALian BerdUa...

Tuesday, December 7, 2010

-weEdinG alOnG-

alhamdulillah...weeding along berjalan dengan lancar...
by the way, next time baru aku ley update tentang perjalanan weeding along aku...
wait ek...
sekarang nie pn xada masa nak update..sementaa ada masa nie aku update la sikit...juz entry shj...

wow....after few days baru aku nak smbg entry yg xsudah2 nie...
punyer la nak citer along aku nyer weeding...
start cuti hujung thn mmg aku stay kat rumah grandma aku je...
sbb majlis kawen along aku nak buat kat situ...
preparation dha buat...
dr awal hingga akhir...
semua persiapan dilakukan olah MAMA, IBU, PAK TAM, PAK SU n others...
uish..ramai nyer yg menbantu...
nama aku xtermasuk pun..
of couse la nama aku mesti ada...
haaaaa...kad kawen along aku sekeping dah berharga 100 sen...
nampak je banyak..tapi 100 sen shj..
hahhaa..
kad warna putih..along aku xde la putih pn..gak nyer dye pilih sbb putih itu suci kot...
jeng..jeng..jeng...
ni kad dye...
::warna putih tue::
::walimatul urus::
kad kawen siap pada minggu akhir b4 weedind day....
then, majlis akad nikah diadakan di rumah grandma aku jugak..
di 204 felda sg.koyan 1...

::along dan kak long::

::ciuman ibu mertua a.k.a my mum::

keesokkan harinya majlis bersanding....
majlis bersanding ini diadakan kat rumah grandma aku jugak...
genap umur mama yg ke-46 pada 5/12/2010

::segak bergaya alongku::

::berarak bersama family ayah alongku::

::bersanding di pelamin anganan::

::tahniah along,semoga kekal ke anak cucu::
::selamat hari lahir & selamat pengantin baru::
kek ini adalah hasil buatan tangan ibu yg dibantu oleh aku sendiri....
hehehe...xpenah aku buat kek aising nie...
1st time...
catek lol...
ok la...ni jugak 1st time aku jadi pengapit...
ok lah...
bubye!!!
















Wednesday, December 1, 2010

-It's not over-

My tears run down like razorblades
And no, I'm not the one to blame
It's you ' or is it me? 
And all the words we never say
Come out and now we're all ashamed
And there's no sense in playing games
When you've done all you can do

But now it's over, it's over, why is it over?
We had the chance to make it
Now it's over, it's over, it can't be over
I wish that I could take it back
But it's over

I lose myself in all these fights
I lose my sense of wrong and right
I cry, I cry
It's shaking from the pain that's in my head
I just wanna crawl into my bed
And throw away the life I led
But I won't let it die, but I won't let it die

But now it's over, it's over, why is it over?
We had the chance to make it
Now it's over, it's over, it can't be over
I wish that I could take it back

I'm falling apart, I'm falling apart
Don't say this won't last forever
You're breaking my heart, you're breaking my heart
Don't tell me that we will never be together
We could be, over and over
We could be, forever

I'm falling apart, I'm falling apart
Don't say this won't last forever
You're breaking my heart, you're breaking my heart
Don't tell me that we will never be together
We could be, over and over
We could be, forever

It's not over, it's not over, it's never over
Unless you let it take you
It's not over, it's not over, it's not over
Unless you let it break you
It's not over

.......

Perkara yang buat aku sedih:

1)bila org yg aku syg berkasar dgn aku
2)bila org yg aku syg pergi dr hdp aku
3)bila org yg aku syg tidak pedulikan aku
4)bila org yg aku syg nak buang aku
5)bila org yg aku syg tidak percayakan aku
6)bila org yg aku syg ...............

p/s: nanti aku smbg tls....


Tuesday, November 30, 2010

ouchhhhhhhhhhh...

awwww......sakitnyer..
ary ni punyer la terer angkat barang punye pasal..
kaki aku dah termasuk kat para kat belakang umah atuk aku tadi..
sakit la jgak..
abes bengkak n lebam...
tadi mase mula2 kne tadi just bengkak sket je..
by the way....
aku terus je buat keje sampai siap...
then, aku rest kejap..
apa lagi..cari la ubat..
ada minyak gamat je..
anyway, aku sapu je la kat tempat bengkak tue..
dari pagi samapi malam nie...kaki aku dah lebam dah...
ada la sebesar penumpuk aku dah..
darah kat dalam dah pecah...
sakit jugak..
kalau duduk lame2 then nak bangun...
alamatnya terhincut2 la aku..
pape pun, doakan aku cepat ok la..
sbb nak buat byk kerja tuk along nyer weeding nie...
huhuhu...
tu je pun entry aku kali nie....bubye ^_^

Saturday, November 27, 2010

hate diz thing

hurm....
npe la ngan aku skrang nie too emosional lol...
abes sume nak kena mara...
cepat btol nak naik hangin...
tp aku memang benci...
xske ddk sini...
nak balik umah sndr lg bagus...
benci!!!!
aku lebih damai ddk umah sndr dr ddk sini...
entah la..
otak aku serabut ddk sini...
tp mama aku kata sabar je la...
yg sorg ni perangai mcm ni...
sorg lg mcm ni plak...
pening aku..serabut nak mampos...
kalau ikutkan ati aku nak blah je g mne2...
nak ringankan otak aku nie...
cepatlah masa berlalu...
lepas semua selesai mmg aku nak blah dr sini...
tak nak tngu lme2..
benci semuanya...
tu la yg wat otak aku serabut...
ckp dpn lain, blkg lain...b**** la...
aku xkire la sape korg pn..
ble aku dah benci...aku benci jgak...
tp memandangkan semua lbh tua dr aku...
aku senyap je...
tp xtahan jgak...mmg dsr mcm tu...
aku nak ckp byk2 x kang kena palk batang idung aku smla...
tp aku geram!!!!
geram nak mampos..

Friday, November 26, 2010

::menangis::


hikmahnya air mata itu...
kenapa perempuan mudah menangis?
menangis dan terus mennagis...
perempuan lebih banyak menangis daripada lelaki..
kelenjar air mata perempuan lebih banyak daripada lelaki...
justeru itu, perempuan lebih banyak menangis...
penah baca tak tentang "Miracle Of Eye"???

tears are perfect eyedrops
airmata juga dijadikan untuk melindungi mata dari kuman...
menangislah untuk mencuci mata kita....
bila kena marah, kita menangis...
bila sedih, kita menangis...
bila merajuk, kita menangis...
bila putus cinta, kita menangis...
bila rindu, kita menanagis...
bila bergaduh, kita menangis...
bila someone we love pergi dari hidup kita, kita menangis...
aku pun suka menangis...
dah tabiat perempuan suka menangis...
sebab hati aku tak kuat macam kerak nasi...
jadi, menangis adalah pengubat hati aku...



Monday, November 22, 2010

…CEBISAN HATI…


Beginilah hidup..
Ada suka…ada duka…
Ada ketikanya gembira…
Ada ketikanya sedih tidak terkata…

Sahabat…
Sukar mencari yang sejati…
Sukar mencari yang sehidup semati…
Sukar menjadi terbaik di hati…
Sukar penuhi apa yang diimpi…

Dulu kau hadir dalam setiap hidupku..
Sekarang kau menyisih dari hidupku…
Aku hanya mampu menangisi
Tidak mampu untuk mendekati
Aku hanya mampu melihat kau dari jauh..
Tapi tidak mampu memanggil berapa suku kata mengucap namamu…
Berat lidah untuk mengungkapkannya…..

Sekarang…
Aku merasakan kau lenyap…
Sudah tiada tali yang menyambungkan ikatan kita…
Bagaikan kian pupus dimamah usianya..
Walau masih sejengkal abad…
Ia seakan kian pudar…
Menghilangkan serinya..
Warnanya juga tiada sinar lagi..

Aku mengharap ia akan kembali bersinar..
Seperti dulu kala…
Saat kau dan aku….
Menyemai 1001 macam kegembiraan…
Kenangan kau dan aku…
Bersemadi dalam hatiku…

Tapi…
Aku hanya mampu mengharap…
Tiada jalan untuk mengubat luka…
Samada kau atau aku…
Seperti tandus mencari sirnanya….

created by: Erna Nina, 9.39p.m/22 Nov




Friday, November 19, 2010

...Please understand me...

I'm not good enough...
you sick because of me...
you fell nothing now...
I'm just want to tell you that I'm always remembering you..
without any text from me...
It's not I'm forget about you...
but, I don't have much time to take care about you...
please understand and forgive me...
I'm let you with your decision...
if you think that your decision will be your best way..
let it be..
but, something you have to know...
my 'chan' will always in my heart and my mind...

Sunday, November 14, 2010

::berakhirnya semester 4::

wah....wah....wah....
syiOk bEnor ek kWn2 akU sUme...
Dah abis exam tEPAT JAm 1100 TaDi..
bIla PenGawAs tU kTe Nak PungUt kerTAs..
Ada juGak La bErsoRak tAndA bErakhirnya Sem nIe....
AlHAmdulILLAh...
sO, tHn dPn, Thn barU, Sem baru, Azam baRu, BajU bArU...SemuAnya bArU...
nAnTikan YE..
tp KAn aRy nIe adA sAtu CitEr SedIh...
mY clasmAtE tErlibat dlm kEmAlAngAn Jln rAyA On d Way nAk Gi eXam..
pehA dyE pTH xsilAp AKu...
xSemPAt NAK menhabiskan lasT paper Ari Nie...
aku mendoAkan KaWan Aku tu Cepta SembUh...
cePAt semBuh yEp pOk dIn...
barang dah kemas+barang dah masuk dalam beg+baju dah basuh+tapak kaki tinggalkan ke x??
nanti aku pikirkan dlu...
......
......
.....
next section..
I nak storY sikit La.....
knpe la bila kte say sorry org tu nak maafkan kte ke x ye...
biasa la..kte ni mmg khilaf dlm khdpn..xperfect pn...
.......
.......
.......
y u didn't tell em anything...
ask me something...
text me also...
that's enough to say that you forgive me or not...
if u think nothing can change about our life...
the answer is what u think n hope...
::nothing will change if we dont want to change::


::LaSt PaPeR::

aSsaLamuAlAikum...
Tak Sabar rAsAnya nAk HabisKAn seM Nie...
AnYwAY, Sy masiH mErAsa malaS untuK StuDy laGi...
lAsT pApEr PadA 15 NovEmbEr2010 bErmAksUd bEraKhiRlAh sEm 4 nIe...
mEngIrA detik UntUk masUk ke Sem 5....
oPPSSSSSSSSS....xmahu CitEr pAsAl Sem 5 dLu...
Sy nAk cItEr sAl dEtiK2 aKhiR di sem 4 nie dulu...
sEbAbnyEr, EsoK dAh papEr aKhIr iAitU PSK3102
pEnDidIkAn sIvIk Dan KewArgAnEgArAAn...
esOk juGak aKu nAk balIk ke kAmpUng HalamAnkU...
"pApa, NanTikAAn kepulAnGan AnAkmU di SteSen kEretApi esOk PaGi.. oK!!!"
........
........
........
anYwAy, tHanKs tO cIk dIanA sBb bAgi AwaRd kAt Sy ari nEy...
nAk tGk x AwaRd pEr dYe nagi ka Sy???
tEngOk kAt bAwah nIe
:::besT eA dpT award...len x bLey la bg laGi K:::
ok lAh, guD lUck to all candIdAte IPg foR fiNal tomOrroW...






Friday, November 12, 2010

::weStERn fOOd::

aRy niE pLan NAK mkn PIza KAt Kb....
untUng AdA orAng NAK bLAnjE AKu....
only tWo oF us jEr..
MANe tidAknYer..
pEgI nAik mOtoR jer...Lallalal...
seTibANya Smpi KAt piZZA Hut...
tgK kAt dLm mCm xD oRg..
Then, oRg KAt KKAuntEr TAke AwaY tU tnyE....
"nAk mKn Sini or TAke AwaY???"
kAmI poWn Jwb LA "mKn KAT siNi jEr."
tHEN Dye pUn tErUS mENjawab
"SiLA NAIk ATas Ye!"
KAMi mEmBAlAs
"tEriMA kAsiH"
NAIk AtaS ruPA2nyer RAmaI orG rUPAnyer..
penuH jGAk lA...
XpE...
We ALl pIlIh SeaT KAT tEpi...
thEn, waIter mInTAK oRdEr..
teNGok punYer teNgor mEnu....
kAMi pilIh NAK MKn...
sEt 3 iAiTu set uTk 2 oRg Mkn+seAfOod lAngsaNA+doUblE deLiGh eskrem
tOtAL aMoUt foR 2 pErsOn onlY RM40+++++
::piZZa HAwAiiiiiiiiiiii::

::sEafOod LAngSana yG xbpE seDap sbb AKu cPt muAk::

::eskRem doUblE delIgHt yg HABis Smpi menjILAt JAri::

::Air gAs yG xbpE eloK toK kEsiHAtan, tp jADi feBrEt AKu::

....thEn, we All tErUSKAN bErJALan2 meNcARi SeleNDAng....
....pas Tu g MaSuk PT dpT PLAk aku BelIKAn Adiah ToK AloNg AkU...
....sempENA AdiAH beSdAy+AdiAH kAweN dYe....
2 in 1
"DR.CARDIN"
then, mAsUk pArksOn, G Jln2 KAT PAsAr...g IstAnvUl...the stoRe...
Pas tU BaliK LA....
ok lAh..cukUp SeTAkat inI sAhAJA..
PAPe pown, enjOy!!!!



Thursday, November 11, 2010

::release tension without study::

....aKtiVitI relEasE tEnsIoN AkU bErmUla di MaLam JuMAat...
jEng..jEnG..jenG...
tIme FoR mEniKMatI jUaDah apA ek?
....let'S guEst somEthIng guys....
.....
.....
.....
aPa kebEnDa nie???
lEt me inTroDucE ABoUt cHim cHuM...
phOto 1:
....inIlah KeJAdaH yG AKu, aIn hUsnIamEeRa OmAraLi hAiQal and nOra sArAyENA...
bApe henGet AbEs mLm nie???
5 oRAng Mkn jUz RM75(chIm chUm)+RM 12(aiR siRaP)+RM15(aIr sUnqUiCk)
byK ABes nIe....lalalla...yG pEntIng, enJoy ea kwn2 dpt Mkn banyAk2...
phoTo 2 : cUBA tEKA, APa Yg mENJAdI tOpIk pErbUalan Nie..NAmpak bErsunGguH2 bEtUl...
phOto 3: Nie pULak???SaMpaikan si ZUl NAk SUAp sAtu PingGAn kAT cIk mEErA ker???
phOto 4: kENApa NAMpak bErcaHaya di bElakANg AKu NIE???sBb lmpU+muKA dlM cHYA kEimANAN x???
phOtO 5 : cIk AIn HUsnI nIe bErGAmbar macAm NAK sEpiTkan cHop sTiK tU kAT mKe Dye jEr...hehe
........
........
........
....inILah seKAdar mAkAn mALam Yg bErBAloI2...





Wednesday, November 10, 2010

::ilmu di dada::

en3 yg ntah pape jer...
sbb aku dah bosan ank study nie..
mana lah daya penumpuan aku nie???
hari ni aku baca xmsk2 dlm kepala otak aku...
asyik kat page sme je berulang kali...
geram gak!!!
kalau mcm ni ble la nak abis...
esok petang dah nak msk dewan exam...
konsep pn xdpt nak kuasai lagi...
wahai ilmu....cepatlah masuk ke dalam otak aku nie..
esok boleh aku nak jawab apper PKE3103 plak...
huhuhu

Monday, November 8, 2010

::pedagogy PJ::

what is pedagogy PJ?
ni la subjek PJM 3110 aku...
hari ni aku selesai menjawab paper subjek ini...
subjek major aku bagi semester 4 nie...
nak menikmati suasana time aku nak study pedagogy PJ nie x???
hahaha..




dah la seperti biasa byk kne cr nota sndiri..
nseb bek la jumpe nota kat scribd...
kalau x...susah la aku nak stduy..
bace soalan spot je la...
JSU yg aku dpt kan..

pjm 3110
IPTB- PENANG

struktur

1. pertumbuhan dan perkembangan jeris
2.konsep kesepaduan,gabungjalin,integrasi PJ
3.pentaksiran amali ( UKJK )
4.teknik,kaedah,strategi

esei

1. kriteria pemilihan PJ
2. hubungkait FPK dan PJ
3.RPH

DR IPTAR. SARAWAK
struktur
1. kepentingan PJ
2. huraian & tapsiran sukatan pelajaran PJ KBSR
3. strategi, teknik & kaedah p&p PJ
4. pentaksiran PJ ( amali )

esei
1. konsep, teori & falsafah pemb.kurikulum
2. kriteria pemilihan aktiviti pend.jasmani
3. persediaan pengajaran & pembelajaran PJ (RPH la agaknya)

Objektif
-Kurikulum PJ (dulu dan sekarang)
- Sejarah perkembangan PJ
- Konsep dan kepentingan PJ
- Perkaitan FPK dan PJ
- Konsep kesepaduan, pengabungjalinan dlm PJ (contoh)
- Tunjang PJ : kemahiran, kesukanan, kecergasan
- Kriteria pemilihan PJ : infrastruktur& tenaga pengajar, perkembangan murid,
peralatan dan kemudahan , persekitaran budaya
dan tempat, keselamatan
- Perbezaan rncgn mingguan, tahunan dan RPH
- Persediaan mengajar
- Strategi, kaedah dan teknik pengajaran : MOLSTEN
- Mikroteaching
- Penetapan objektif dalam RPH : psikomotor, afektif, kognitif
- Ansur maju

Struktur & Esei:
- Perkembangan emosi, sosial &intelek : berinteraksi, pupuk sifat kerjasama,
boleh menyatakan idea
menyelesaikan masalah,
sumbangan idea dll

- 3 ciri2 perkembangan dan pertumbuhan fizikal kanak2
• Tahap keupayaan
• Rancang akt yg sesuai ikt perkembangan pelajar

- Kesepaduan, penggabungjalinan, integrasi : konsep
- Bateri ujian : cara menilai ujian
- Kegunaan, kebaikan kontruktivisme (penggunaan kontruktivisme dlm PJ)
- Rancang RPH
- Pertumbuhan & perkembangan (maksud istilah, perbezaan, ciri-ciri, kepentingan, kaitan dalam p&p)
- Penyerapan, kesepaduan, penggabungjalinan,dll (pengetahuan umum)
- Kriteria pemilihan aktiviti PJ ( tenaga pengajar, infrastruktur, dll)
- Spesifikasi ujian (SEGAK, UKJK,..)
- RPH (esei)- Objektif, matlamat, kepentingan PJ

betapa byk nyer kena bace kan...
walaupun sibok nk StUdy nie...haaaaaaaaaa..jeng..jeng..jeng..

::kekunci laptop ni sbb aku bls2 komen kan..nak taip word::

:: muka buka xpenah dilupakan taw ::

pape pown...wish me luck k...
semoga kptsn aku ok+cemerlang+baik=lulus

Saturday, November 6, 2010

::holiDay::

salam dihulur sbg pembuka bicara....
barulah nampak penuh sopan...
betul x???hehehe
apa ek nak story nie...
ok fine...
aku nak story psl exam...
last tuesday aku dah abeskan satu paper...
paper EDU3105...apa tu?
tu lah paper Teknologi dlm P&P...
segala beban final sem ni mmg kat subjek wajib ni la..
walau pape pown..segala yg aku blaja, study ad yg msk n ada yg xmsk..
tawakal je la utk jwb paper tersebut...
alhamdulillah, semua berjalan lancar shj...
tp kan, b4 pape hal..aku nak story sikit psl sorg mmbr aku ni..
apa yg blaku?
tngu lah..ni la nak jwb nie..
mse hari b4 exam ni kan..kete viva JLQ member aku ni tempuh lori askar plak dah...
nasib baik xada perkara yg buruk berlaku..
biasalah nama pn besi...kalau terima hentakan yg kuat bengkok la jugak..
apa ek?kete tu la..aku ni lau ngarut bkn nk notice paperpown..
tu la..JLQ tu..kat dpn abis remuk...enjin dye dah naik...
so, mse exam aku jd driver diorg...
walupun lesen aku bru setahun jagung....
pemandu xbertauliah la..
kemudian, pd hari khamis bersamaan 4 November 2010...
time 4 outing la plak..
mne ye aku pegi?
1st time nak drive kete msk bandar nie..
bandar kb>kb mall>billion>pantai sabak>home>dinner>kubang kerian>home
have fun rite???
of course la..............
pergi kb nak cari manik tok letak kat baju...pesanan mama tue..hihi
pas tu nak g kb mall..ingt nak g main bowling...tp full plak dah..
so dicide next place, kat billion...
g sne, elok2 je ada line kosong...
sempat main 2 game...
then, g pantai sabak...sje nak hirup udara segar kat tepi pantai...







by d way...sy nk wish besday kat along sy..
slamt hari lahir along..4 November 1986.....
sekarang genap bpe thn ek?
2010-1986=24 thn.....hhahahha


Friday, October 29, 2010

why???

stay away from u???
no, I don't think so........
I can't do that...

sedihnyer bila kata2 tu yg keluar...
bila seseorang suruh kte menjauh dari hidupnya...
org yg kte syg...
org yg sentiasa kat sisi kte...
betapa penting nyer org tue dlm hdp kte....
kalau dah berkata demikian...
aty kte nie bleh jgk terluka...
kdg2 kte ni khilaf dlm semua perkara...
adkah kesalahan yg kecil nie membuatkan kte xdpt dimaafkan lagi???
berdosakah kte???
bersalahkah kte nie???

quotes from gcherry's sista :
 'JGN KECEWAKN ORG YG KITE SYG', BT SUSAH NK LAKSANAKAN OKKKK!
yes..I do my best...

sorry for hurt you my dear...









Thursday, October 28, 2010

pagi yang hening

di pagi yang hening ni...
aku try la nak stdy...
file aku dah bukak..tp bce d same word, same page n same quotes...
mcm ne nie?

mlm td nyer la..bajet nak stay up...
tp ble dah tdoe, aku tdoe trus...
hahaha...
stay up aku dah ilang dlm mimpi je la...
bgn pg telah dikejutkan oleh sms budak kecik...
thanks la sbb msj tu mengejutkan sy bgn tdoe..hahaha
asl nak tdow balik...
tp xjd sbb housmate ak tetibe bgn mengejut n aku pn  jd terkejut..
smgt nak smbg tdoe terbantot...
so, aku decide trus g mndi la..
then bsuh bju2 yg berada dlm baldi tuh...

ni dgn berbekalkan sesesegelas air milo ala2 nk brekfas la..
smbl berfacebuk...nota aku xbace2 lg..
coundown xm tngl bpe ary je lg..
pat la stdy nina..
t xtaw nak jwb pe nanti..
go..go..nina!!!

Monday, October 25, 2010

IPG CHAT ROOM: PERKENALKAN DIRI ANDA

IPG CHAT ROOM: PERKENALKAN DIRI ANDA: "Assalamualaikum...kepada semua pengunjung laman ini Sila kenalkan....... Nama : Maktab : semester : Major : supaya mudah kita nak tukar2 n..."

cik nina oh cik nina!!! sedarlah kamu!!!

....wahai amanina izzati binti sabri....
...exam dah dekat...
bila lah kamu mahu study?
MyEm0.Com
exam penghujung semester sedang menghampiri kamu ni...
sedarlah sikit...
nak jawab paper EDU3105 a.k.a Teknologi Dalam Pendidikan susah ni beb...
macam mane nak jawab exam kalau satu page masih tidak bersentuh lagi ni cik nina oiiiiiiiii
tu baru paper EDU...susah macam pe dah...
then, nak jawab paper major lagi..
PJM3110 Kurikulum Pedagogi Pendidikan Jasmani...
microteaching dah lepas...jawab paper exam masih tersangkut ni..
bukan tersangkut atas pokok..
tersangkut sbb belum masa nak jawab exam tersebut..
MyEm0.Com
sudah bersediakah aku nak membuat rph mse exam nanti???
nak sedia mcm ne?ak xreti sgt nie buat rph..
ne tmbh pengetahuan nak buat rph..kne kuasai strategi nie..

pas tu???
hahahah...paper elektif 1 aku...apa ek?
PKE plak...PEdagogi Pendidikan kesihattan plak...
Encik mi xnk bg spot...
marilah kte membaca semua chapter k...
bagaikan kite sumer student bijak..
pura2 bijak or bistari k...
wahahahaha...

lastly, paper elektif 2 aku...
PSK3102>pendidikan sivik dan kewarganegaraan..
fuyoooo...bersivikkah aku wahai kalian semua???
sivik la sgt kan..

ketika ni dpt satu msj dr abg aku 
"abg nk mendaki sok kul 7.30 pagi, tlg doakan abg slmt smpi ke puncak kinabalu..insyaallah'
ok fine, sy mendoakan abg selamat smpi ek puncak...

alamak, dah salah msk line plak..
kite kembali pd citer asal..
nak jawab sivik mcm ne nie?
tp xpe...mujur2, encik Razak mendoakan kejayaan kami d sini ketika menjawab exam..
kerana beliau berada di kota suci menunaikan haji...







:::sorry:::

if i hurt you,
please forgive me...
i don't know how much that i hurt you...
but, my heart feel empty right now...
why...why..and why???
fill in the blank....

::saya mahu berceloteh lagi::

hari ni mErUPakAN hAri IsnIn bErsAmaaN 25 oktober 2010...
hArI nIe Ada kelas PKE lar...
So, tOday nE jd stUdent lOl...
mEmbEr2 Aku Yg 2 gRup fOr mastEri N kontEkstUal nak mEngAjar...
mIcroTeaChiNg la katAkAn...
so, what i'm hV to dO???
jaDik bUdAk kEciK sat...
memang mcm bUdAk kEcIk la..
budak darjah 4...
MyEm0.Com
1stly, kItorG sumer bLajar tentAng kSlmtn dI JAlan raYer...
xpe, xjmpe AntOO rAyEr...
sBb bKn musiM rayEr...
sO, jUz jmpe simbOl2 kat jalAn RayEr jer...
wAkahkah....
lawa yG xbpe nK lAwak...
mengenal papan2 tAnDe KAt JAlAn RAye...
ADa pLAk LA bUdaK slOw lEaRnEr dlm kELas td...
bRu bEst nK bErlakOn jAdi StudEnt nIe...
MyEm0.Com
pas tU, MatapElaJarAn yg kedua Plak IAlah mEnGeNai pRodUk maKAnan....
yG niE belAJar jUgak mEnGeNAi jeNamA MakaNAn, 
tanda HalaL kaT mAKAnan, rAMuan, Traikh lupuT n sEBagAinya...
so, pIliHlah mAkaNAn yg Ada tanDa halal k utk umAt iSLam tu..


Saturday, October 23, 2010

::bila hati::

MyEm0.Com
hari ni, aku nak merepek sket....sebab dah bosan agaknyer...entry yg ntah pape jek....
korang lau bace nie, jgn amik aty ea...sekadar mengenai hati aku je...
yg keras batu...yg keras mcm keluli...
keras mcm lidi...
hahahah...


hati aku...
memang mudah tersentuh...
memang mudah terhiris...
walau dijentik sedikit
ianya terus terluka..
begitulah hati aku...

lau la korang sume nak tahu....aku ni memang jenis cepat terase...
MyEm0.Com
hahaha...dulu2, family aku pngl aku pisang menyit...ishk...
ntah betuk ke idak aku eja nie...
hantam sajalah labu...

tapi kalu bercinta punyalah control..
no la mudah terase nie..
aku bukanlah seorang yg suka nak amik tahu psl org...
prinsip aku tuh...ye ke prinsip?
aku sendiri tak tahu ianya prinsip atau perangai aku sebenarnya....
walaupun kawan baik aku sekalipun..
lau engkau terasa ke...
apa ke..
aku xreti nak pujuk...
aku xreti bermain kata..
aku suka membangga diri ke?
entah la..
org yg nilai diri aku macam ne...
bila aku xske...mmg ak xske..
tp aku bley lg layan je..
dalam hati tuhan saje yg tahu....

aku nie mudah jugak nak meyampah kat org...
bila org tu ske mcm nak membangga diri...
suka nak macam2 la..
tu la aku...
tak suka pada perkara2 yg mengada2 nie...
dah la..
aku malas dah nak emrepek..
tunggu la lau aku rajin nak merepek lagi...


MyEm0.Com